Читај ми!

Скуп акцијаша у Ужицу

На дан омладинских радних акција у Ужицу састали су се акцијаши разних генерација. Разлог више за одлуку да се убудуће редовно окупљају је то што су и прва и последња радна акција у социјалистичкој Југославији - "Добрун-Тара-Санџак" и "Кадињача" - одржане у ужичком крају.

Деценијама пошто су акцијашке песме, униформе и жуљеви од рада заборављени, а стара другарства и лепа сећања, уз идеале и веровање у бољи свет избледела, нашли су се опет у бригадирском строју уз  фотографије, заставе, ударничке значке.

"Имам трему, али драго ми је што видим другове, то је било незаборавно", каже Лазар Петронијевић, носилац 17 ударничких значки.

Брзо су кренула и сећања и понос због старих дана.

"Радне акције су биле велика школа за младе генерације, где су учили и да раде и да се друже", каже Слободан Романовић командант ОРА "Кадињача".

"Велика је част била бити бригадир. те 79. Када сам ја учествовала од 300 пријављених изабрали су нас педесет", каже Ружица Ђуричић.

Акције и акцијаши деценијама су градили широм бивше земље пруге, путеве и акумулације.

"Градили смо комплетну електрификацију у Медбеђу, довели смо струју до 21 села и то цео посао
 од чишћења терена, копања рупа, постављања тако да смо урадили много више него што је акција коштала", каже Дука Илић командант ОРА "Медвеђа".

"Био сам командант акције када смо припремали, крчили терен за акумулацију Врутци, а затим је била и њена градња. Није лако сад кад видим шта се догађа с Врутцима", каже Велимир Вранић.

Више од саграђеног памте се и неки други тренуци.

"Било је ту и неких проблема, на пример девојка из Загреба на радовима око аутобуске станице
 ми се пожалила да не може да ради шест сати, а да се не пољуби с момком. Решио сам то тако што сам им дозволио да се пољубе једном, али на траси", каже Мишо Марковић командант ОРА "Кадињача".

Зоран Сокић командант ОРА "Кадињача" каже да је овде дошла бригада из Косовске Митровице у којој су били момак и девојка, који су се венчали и којима су овде направили праву свадбу.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552
--

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару