Чему се чивијаши смеју

Први април у Шапцу траје током читаве године, јер је овај град познат као Чивијашка Република-јединствена држава хумора и сатире која има и фестивал-Чивијаду.

"Смех је лек за бриге. Буди увек ведар и "не терај мак на конац"-мото је Шапчанке, Драгице Јовић, која и у осмој деценији сакупља вицеве.

Напамет зна више од 3.000 досетки и шала. Објавила је и своју збирку, а кафа са њом је, кажу комшинице, права терапија.

"Испричам на пример у продавнци како је жена дошла да купи метлу, па дуго бирала коју ће,чак и је и развезала једну,  и кад је коначно одабрала, продавац је пита:"Хоћете ли да је упакујем или ћете одмах да је узјашете?", каже Драгица Јовић-Медена, председница Хумористичке секције пензионера у Шапцу.

Ведар дух попут ове даме, очували су многи Чивијаши, чак и кад потраје облачно време. Насмејано лице, овде се  увек могу срести и успут чути понека "чивија".

"Жели ми се комшија како никад не види своју пензију, а ја се досетим и купим оне наочари што имају стакло као дно од тегле, па му поклоним и кажем: "Ево, комшија, сад ћеш дупло да је видиш!", каже Радушко Јанковић.

"У Србији сви нешто глуме, само глумци живе од тога", каже Љубиша Баровић.

Шапчани признају да им је осмех мало киселији, посебно на политичке и економске теме, али је опстао као добар избор, за све оно што не могу да поправе.

"Ја мислим да се Шапчани смеју животу право у лице, упаво оваке, и све своје бриге окаче о клин, тј о чивију, која нас је и у прошлости спасла", каже Тамара Пејић.

"Цела Србија је постала Чивијашка Република! Сви се смеју генијалним идејама наших политичара!", каже Милован Ђенадић.

"Шапчани се највише смеју сами себи!", каже Драган Петровић.

Најлепше и најискреније смеју се најмлађи, а за очување традиције, ведрији Шапчани предлажу да се чивијашење уведе у наставу.

Веско Исаиловић, учитељ у ОШ "Ната Јеличић" додаје да ће се трудити да, у духу чивије, на часовима буде и шале, јер то доприноси бољем учењу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару