Читај ми!

Деценија смеха и забаве

Спортски клуб за децу и омладину са сметњама у развоју "Палестра" у Крушевцу прославио је деценију постојања. Њихови ефикасни инклузивни програми награђивани су на домаћим и међународним такмичењима.

Десет година постојања спортског клуба за децу и омладину са посебним потребама "Палестра" из Крушевца, крунисане су бројним наградама на домаћим и међународним такмичењима, и низом инклузивних програма са младима из опште популације.

Песма и осмех неизоставни су део тренинга на којима се деца са посебним потребама окупљена у Палестри, под будним оком тренера, Миреле, Марге и Малише, спремају за надметања у бројним спортским дисциплинама, развијајћи своје потенцијале и способности, и изнад свега кроз дружење учећи самосталности.

"Кад мени наставница каже идемо за одбојку, имамо дружење, мени то пуно значи као да не знам шта да си ми дао", каже Дарко Стојиљковић.

"Такмичим се у стоном тенису. Освајала сам доста медаља. Имам две златне, пет сребрних и једну бронзану. Ово ми је велики успех што  ипак у нечему могу да се такмичим", каже Ивана Ђорђевић.

"Ја тренирам пливање. Припремам се за Белгију где ћу на европском првенству 9. септембра пливати 25 метара  и 50 метара делфин стилом, као Милорад Чавић", додаје Милош Ђокић.

Аксентије Ивановић један је од најсвестранијих чланова Палестре, добитник републичке Светосавске награде, освајач бројних спортских медаља међу којима је најсјајнија олимпијска са игара у Атини.

"Такмичим се у кошарци и у фудбалу и волим да освајам медаље. Сви се овде лепо дружимо. Тренери су добри и никада нас не грде", каже Ивановић.

Светлана Ивановић каже да је њој као родитељу драго што Аца тренира и постиже успехе.

"Постао је самосталнији,  може сам себе  да послуша, дружи се и живи са другом децом, више није усмерен само на дружење самном у стану", каже она.

Деценију рада "Палестре" крунисало је преко 400 одличја са државних и десетак европских и светских првенстава специјалне олимпијаде.

Мирела Милојевић, тренер и председник СК "Палестра" Крушевац каже да није тешко када имате љубав и када вам они ту љубав и узврате.

"Могу да кажем да је можда само методски поступак неког рада другачији. Мало више рада треба са њима ал , верујте ми, када су они задовољни и нама је срце испуњено", додаје она.

Свечаној академији у част јубилеја, предходила је изложба новинских натписа о успесима, надама и бригама велике крушевачке спортске породице која данас броји више од стотину чланова.

Директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић каже да Палестра има спортисте које је наша држава препознала тако да су два момка из спортског клуба "Палестра" стипендисти Министарства омладине и спорта.

"То је један озбиљни доказ колико она озбиљно ради", додаје Станојевић.

Потврдио је то и мјузикл "Земља чуда", инклузивни пројекат који је тридесетак младих,  деце са посебним потребама и њихових вршњака из опште популације, пре четири године премијерно извело на великој сцени крушевачког позоришта. Поруком да требамо живети заједно, једни за
друге, а не само једни крај других, очарали су публику, али и тим који је са њима радио на представи.

"Свима који имају предрасуде према особама са посебним потребама морам да кажем да су то  људи који не само да могу да вам улепшају дан већ могу да вам промене живот. Мени су живот променили на боље. Ја са њима никада не расправљам о томе да ли је неко прошао цензус, да ли је неко скувао ручак, већ само о лепим, најлепшим стварима. Смејемо се по цео дан и ја их обожавам", каже Дејан Тончић, глумац-радионичар на представи.

Завршна сцена из мјузикла који се и данас успешно изводи, крунисала је свечаност  којом је "Палестра уз подршку бројних пријатеља, сарадника и чланова обележила јубилеј, десет година успешног рада.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару