Читај ми!

Борина недеља у Врању

У Врању је у току 48. "Борина недеља". У оквиру обележавања манифестације и Дана школе, врански гимназијалци извели су представу "Азбука". У Галерији народног музеја одржано је вече посвећено женама у књижевности и представљена је књига "Жене говоре".

За дан школе, тридесеторо ученика, представу је припремало недељу дана. Рецитовали су, глумили, играли, певали - у част Боре Станковића, али и Вука Стефановића Караџића.

"Ове године је годишњица, 200 година од излажења Писменице српског језика и 150 од смрти Вука Караџића", каже Милена Филиповић, ученица 1. разреда гимназије.

Наталија Стојменовић, ученица 1. разреда гимназије каже да је било уживање спремати приредбу, али и појавити се на сцени пред оволико људи.

Гимназија стара 133 године носи име најзнаменитијег Врањанца.

"Моје омиљено дело је "Коштана". То је можда и врхунац његовог стваралаштва", каже Лука Марковић, ученик 1. разреда гимназије.

"Коштана, то је његово најпознатије дело, такође и "Нечиста крв", каже Александар Симић, ученик 1. разреда гимназије.

На манифестацији је представљена књига "Жене говоре", ауторке Славице Гароње. Књижевни разговори са десет жена које су дале допринос српској књижевности, али и култури уопште.

"Имате и укрштај различитих идеологија, али и порекла класног, од високе грађанске класе, попут Светлане Велмар-Јанковић, до левичарки, идеолошких страдалница", каже Славица Гароња, аутор књиге "Жене говоре."

"Она те жене издваја њиховим талентом, а не да им је неки посебан атрибут то што су жене", каже Александра Ђуричић, књижевница.

Књига је утолико значајна, јер је разговор међу људима, у ери технолошког бума, у кризи - сагласне су књижевнице.

"Када разговор дође у опасност, онда је то израз немогућности комуникације, и тада долази до урушавања, сурвавања духа и културе", каже Љиљана Шоп, књижевни критичар.

48. Борина недеља завршава се у суботу, 29. марта. Тада ће Борина награда за најбоље прозно дело бити уручена писцу Петру Милошевићу, за роман "Тиња Калаз".

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару