Читај ми!

Мештани против изградње пруге

Београдски институт ЦИП пројектовао је план изградње железничке пруге којом ће се превозити отпад из Винче ка Румунији и која би требало да пролази кроз панчевако насеље Миса. Мештани се противе тој намери, јер би пруга пролазила тик поред њихових кућа, али и поред једне основне школе коју похађа хиљаду ђака.

Житељи панчевачког насеља Миса страхују од транспорта опасних материја из Винче.

Будућом обилазницом око Београда и Панчева предвиђено је да се изгради мост преко Дунава који ће повезати Винчу и Старчево. На овај начин  растеретио би се  транзитни друмски саобраћај кроз ова два града, али би се појачао железнички који би се повезао са постојећом рафинеријском пругом која се  на станици предграђе спаја са  пругом за Вршац.

У насељу "Миса" непосредно уз пругу налази се око 500 кућа и овде страхују да ће све ово додатно угрозити њихову животну средину, јер  се овуда четири пута дневно већ превозе нафтни деривати из Рафинерије.

Мештани Мисе захтевају да пруга прати изградњу пута и да се као и у Београду направи обилазница и око њиховог насеља, јер како кажу неће дозволити да се непосредно поред њихових кућа превози опасан отпад из Бугарске, Румуније, Турске и других земаља.

И у Основној школи "Свети Сава" која се налази на само неколико метара од пруге страхују за безбедност деце.

Загорка Обрадовић, секретар ОШ "Свети Сава" каже да је Савет родитеља већ имао састанак на којем је закључено да су њихова деца већ угрожена необезбеђеним пружним прелазима и да је недопустиво да се железнички саобраћај повећа у овом делу града.

У ЦИП-у кажу да је планирано да се београдски и панчевачки железнички чвор обједине уз раздвајање друмског и теретног железничког саобраћаја, јер положај јужне индустријске зоне у Панчеву одређује и правац обилазне пруге, а да мештани Мисе немају разлога за бригу, јер ће пруга бити електрифицирана.

Клара Андраши, члан месног одбора у МЗ "Младост" Панчево каже да у насељу Миса, од када су сазнали за план изградње, влада ванредно стање.

"Ако они прошире ову деоницу људима ће возови пролазити кроз дворишта и то је недопустиво. Највише смо забринути за безбедност своје деце", каже Клара Андраши.

Градска комисија за планове одржаће у априлу јавну седницу на којој ће се још једном разматрати план изградње обилазнице око Панчева, а коначну одлуку донеће Скупштина града.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару