Читај ми!

Преполовљен број премијера

Шабачко позориште, због недостатка новца, преполовиће број премијера у овој сезони. Иако се осећа и криза публике, то се није одразило на квалитет представа, јер су Шапчани први пут ове године у такмичарској конкуренцији 59. Стеријиног позорја.

На дугоочекиваном Стеријином позорју, шабачки ансамбл играће представу "Бизарно" Жељка Хубача, рађену у коопродукцији са Народним позориштем из Београда. И поред кризе, одржавају квалитет репертоара, а само у прошлој години учествовали су на 12 фестивала са седам различитих представа.

"Радосно идемо, јер знамо да имамо одличну представу, а што се тиче пара, њих никада није било а сада понајмање, због чега ћемо морати драстично да режемо репертоар, тј. нових представа, али ћемо одржавати ритам извођења", каже директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.

Ове године, град је за позориште издвојио 6,5 милиона динара. Мање је новца и од Министарства, зато ће имати само пет премијера, за које ће користити декор и костим из фундуса.

"Александар Лукач долази да режира представу "Доживљаји доброг војника Швејка" и надам се да ће бити доброг смеха и добре забаве", каже Јелена Иветић, пи-ар менаџер позоришта.

Иако ове године имају највише такозваних играјућих дана, публике у позоришту све је мање. Такав излазак за многе Шапчане постао је луксуз.

"Ја нисам био годину дана. Мислим да је у питању беспарица. Све су мања примања, а обавезе веће. Била сам пре три месеца и мислим да није скупа карта 400 динара. Не сећам се чак ни изговора, да ли је то недостатак времена или нечег другог", кажу грађани.

Како новац ускраћује веће позоришне пројекте, ансамбл је принуђен да се сналази, па и редитеље  плаћају "на одложено".

"Најозбиљнији облик плаћања је образ. Ако их позива образ коме верују, онда ће доћи да раде, а да буде исплаћен с вољом и на време, доста је тешко", каже Зоран Карајић.

Додатни проблем је, овде кажу, и нови закон који ограничава запошљавање. Ипак, захваљујући ентузијазму, уметнички допринос култури града на завидном је нивоу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару