Читај ми!

Пчелар рекордер

Принос сваке кошнице, поред добре паше зависи, и од пчелињих матица. У њиховој производњи предњачи Милета Марковић из лајковачког села Јабучје.

Почетак пролећа је почетак сезоне у пчеларењу. Милета Марковић из лајковачког села Јабучје међу српским пчеларима познат је као рекордер у производњи квалитетних пчелињих матица.

Оне имају пресудну улогу, јер од њихових особина зависи принос у свакој кошници.

Колубарска долина богата разноврсним поленом током године, искуство од три деценије у пчеларству и мали тим са којим ради, Милети Марковићу омогућују да у сезони  произведе пет до шест хиљада матица. Ту причу ипак ставља у други план, јер сматра да је корисније ширити идеју о пчеларству као бизнису међу младим незапосленим људима.

"Србија у последњих неколико година остварује такве извозне резултате који премашују нпр.  приходе, у девизном смислу, од продаје јунећег и свињског меса. Преа томе, пчеларство постаје врло интересантна делатност. Преко хиљаду и по нових пчелара учлањено је у пчеларска друштва и почели су са својим производним програмима", каже Милета Марковић, пчелар из Јабучја.

Са Милетом, његовом супругом Љиљаном и кћерком Славицом, која је биолог, раде и млади пчелари који од њега уче, а полако проширују и сопствене пчелињаке.

"Ја сам већ био набавио две кошнице са којима сам се тешко сналазио. Сусрет са Милетом ми је много значио, као одскочна даска. Он ради програм матица, млеча, несвакидашњи програм који не раде сви пчелари. Тако сам много научио од њега и скратио пут да бих дошао до 50 кошница, колико сада имам", каже Предраг Ковачевић, пчелар из Јабучја.

Док је у Србији просек 30 кошница по пчелару, Милета Марковић има их 350 и 1.200 опладњака у којима се изводе пчелиње матице. Искусни пчелар жали што нисмо већи произвођачи и извозници пчелињих производа.

Он додаје да су анализе у Немачкој показале да је српски мед одличан и да се на светском тржишту њиме оплемењује мед из других крајева света, нпр. из Јужне Америке.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару