Читај ми!

Учитељи чувари традиције

Од шездесетак различитих заната, у Лесковцу је остала тек четвртина, а и они се полако гасе. Због тога су двоје учитеља решили да, док још имају прилику, старе занате сачувају заборава.

Пре само неколико деценија Лесковац је имао шездесет различитих заната. Сада их је петнаестак, некима од њих већ се назире крај, због чега је лесковачка учитељица Оливера Ђорђевић са колегом Зораном Илићем одлучила да сачува ту вредну традицију.

Више од пола века чувеном занатлијском Нишком улицом, из радње Анте казанџије разлеже се Лесковчанима добро познат звук. Само све ређе и слабије, а ускоро би могао и да утихне, јер мајстору су већ 65 година, а посла је све мање.

Антанасије Цветковић каже да нема чему да се нада: "Ту мало поправим нешто, углавном ситнице, иначе казане одавно не правим. Нема ништа од тога."

Казани, котлићи, бакрачи, тепсије ускоро се неће правити на начин како је то радио Анта Цветковић. Ако већ не може то да спречи, Оливера Ђорђевић жели бар да их овековечи. Од занатлије до занатлије, ковача, воскара, ужара, оно што још живи забележено је за будућност. За младе.

Њени ученици, Николија Митић и Урош Величковић, набрајају занатлије за које многи из њихове генерације никад неће видети. Знају чак и како раде:

"Ковач прави предмете од метала, ја сам био код једног ковача и гледао сам како он ради, много ми се свидело и мислим да је тешко јер се прво ставља у ватру, па се кује, па се хлади."

Сачувано и дочарано, на часовима народне традиције, надахнуто откривање етнолошких вредности. Циљ је, каже Оливера Ђорђевић, да се народна традиција сачува за будућа поколења и промовишу домаће вредности.

Корак даље, отишао је Оливерин колега Зоран Илић који је, у једној од многобројних напуштених махала, снимио филм о породичним вредностима и гашењу огњишта.

"Овај филм је едукативан и учи нас важним вредностима", објашњава учитељ Зоран Илић. "Пре свега да бринемо о ближњима и да увек, ма куда отишли, знамо одакле потичемо."

За филм је најзаслужнија десетогодишња Ива. Њен писмени задатал, Огњиште у искри сећања, било је инспирација учитељу. 

"Писала сам о једном дека Жики и целу причу сам измислила. Одједном ми је пала на памет", каже Ива Петковић, ученица 3. разреда.

Предано, пожртвовано, размишљајући само о деци, млади учитељи старог кова овде не стају. Нове идеје су већ ту и могу служити на част њиховој професији и школи "Светозар Марковић".

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару