Читај ми!

Јубилеј Историјског архива у Лесковцу

Историјски архив у Лесковцу који ове године обележава 60 година рада покренуо је акцију прикупљања старих вредних докумената и фотографија. У Архиву се надају да ће коначно бити решен и дугогодишњи проблем недостатка простора.

Почели су скромно у двадесет квадрата са двоје ентузијаста и једним документом. Данас у око 600 квадрата Историјски архив у Лесковцу има 457 фондова и збирки.

Вредна грађа у дужини километар и по. У збирци варије су најстарији документи. Тапије о продаји куће и дуговањима из 1836. године на турском језику. Ово су црквене књиге од 1879. до 1912. године.

Иван Стаменковић, виши архивски помоћник каже да се из ових књига може видети да се много рађало, али и умирало.

"Такође је интересантно да из ових књига можемо да пратимо генезу настанка неких имена", додаје Стаменковић.

Многима је за поврћај имовине Архив био спас. Зато је ова установа у години јубилеја организовала акцију прикупљања старих докумената. Звоне телефони, долазе грађани лично.

Професор историје Мирослав Каранфиловић подсећа да је наш народ у збегове и сеобе носио књиге и иконе, али истовремено је склон бацању старих ствари.

"Акција је интересантна и ја сам дошао да предам нека стара дедина документа да би се сачувала од заборава", каже он.

Брдо докумената, фотографија, плаката, печата. Богата грађа са подручја Јабланичког округа. Све обрађено и са троструком заштитом спаковано је у фасцикле и кутије.

"Имамо и део грађе који је микрофилмован. То су лесковачке предратне текстилне фабрике", каже Марина Кулић, архивиста.

Библиотека са 2.800 наслова истовремено је и канцеларија. Недостатак простора је горући проблем лесковачког Историјског архива. Стечајни управници похрлили су да предају документацију многих пропалих предузећа, али мораће да сачекају.

"Нема могућности за пресељење Архива у целости, али нам је локална самоуправа обезбедила простор на другој локацији за депое", каже директорка Историјског архива Марија Лазаревић.

После скоро четири деценије стиже милион 750 хиљада динара за адаптацију Архива. Средства су обезбедили град Лесковац и Министарство културе.

Промоцијом књига, радионицама и предавањима отвориће се врата ризнице културно-историјске баштине која вапи за лепшим и примеренијим здањем.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару