Читај ми!

Фестивал подводног филма и фотографије

Једанаести фестивал подводног филма и фотографије, у организацији панчевачког Клуба подводних активности, одржава се под слоганом "Да нам воде буду чисте". Изложене су фотографије деветоро уметника из Хрватске и Србије и приказано десет страних филмова.

Фестивал подводног филма и фотографије већ једанаест година омогућава Панчевцима да уживају у кадровима и фотографијама занимљивог света морских дубина. Ове године могли су да гледају инсекте мора, живе тепихе или тигар плажу, на пример, које су снимиле камере ронилаца из Италије, Шпаније и Француске.

 

Нажалост, на 11. фестивалу није било домаћих аутора. Разлог је, како наводи Славко Макара, из панчевачког Клуба подводних активности:

"Да би се снимио један добар подводни филм треба имати обучене људе, квалитетну технику и доста новца. Ми имамо људе, технику ту и тамо, али пара немамо."

Тема која се на овом фестивалу издвојила јесте проучавање олупина, што је веома опасан подухват.

"Што је олупина старија, већа је могућност да се уруши", објашњава Славко Макара. "Њене ивице су оштре као бријач, а опасно је и због тога што рониоци не познају терен, па може лако да се дигне прашина и направи такав мрак, да они не стигну на време да изађу одатле, док имају кисеоника."

Олупина брода на Малти, коју је снимио Панчевац Јањез Крањц, однела је гран при Фестивала.

Награду за фотографију добила је Ивана Орловић Крањц:

"Ту фотографију морског коњица снимила сам једне ноћи на Јазу. Било је то необично, јер се они ретко виђају у том делу Јадрана. Сусрет је трајао око сат времена, и уживали смо једно у другом."

Од деветоро аутора фотографија, осморо је из Србије, што потврђује да у нашој земљи има много ентузијаста који воле да истражују егзотичне подводне светове.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару