Ковач-оружар из Висибабе

У Висибаби код Пожеге ковачки занат отргнут је од заборава захваљујући Бати Ђокићу, који је одлучио да на оригиналан начин представи период римске владавине. За изложбу посвећену старом Риму, Ђокић припрема скулптуре од дрвета и метала.

Ковачки занат у Србији полако нестаје, а ковач-оружар реткост је и у свету. Ковање хладног оружја сматрало се и посебним видом уметности, а највештији мајстори имали су посебан статус. У Висибаби код Пожеге, тај древни занат чува Бато Ђокић, који је одлучио да на оригиналан начин представи период римске владавине.

Нема годишњег доба, које Бату Ђокића може одвратити од ковања гвожђа под ведрим небом. Голим рукама разгрће жар, а потом усијано гвожђе обликује у хладно оружје, које ће бити екпонат на изложби посвећеној Римљанима.

"Исковати једно хладно оружје, да ли је то у питању мач, да ли је стрела, да ли је било шта друго, што се тиче ковања је велики и дуг процес, који морате упознати и упознати прво теоретски", каже Ђокић.

Када се споје теорија и пракса, настају реплике оригиналног оружја древних Римљана. Почев од мача војника или гладијатора, па до запаљивих стрела. Бато каже да су се тим занатом бавили посебни ковачи - оружари.

"Лукари, који само раде лукове, мајстори уметници, који раде само мачеве, сабље, који само лију копља или буздоване, значи све то посебно. Не може све да ради баш све, и стреле и мачеве, копља, тада је то било подељено", објашњава Ђокић.

Претворити усијано гвожђе у хладно оружје тежак је и дуготрајан процес, а иако живи у Србији, није случајност што је инспирисан Римљанима.

На подручју Висибабе, у којој Бато Ђокић живи и ствара, некада је било војно утврђење Municipium Malvesatium.

То је била и тема дипломског рада на Археологији Марине Котарац из Пожеге, која каже да је у питању велико пространство, где су боравиле бројне легије.

Котарац каже да су војници који су страдали, ту били сахрањивани. "По тим натписима и по њиховим именима може да се закључи да су били из разних провинција тадашњег Римског царства, чак и и из Северне Африке", рекла је Котарац.

За изложбу посвећену старом Риму, Бато Ђокић припрема скулптуре од дрвета и метала. Иако четкицом и на платну слика римске мотиве, обавезно их комбинује са металом који је сам исковао. У време предаха препушта се другој врсти уметности - музици.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару