Читај ми!

Нико као комшија

Породици Проковић из Сирче код Краљева, у пожару је изгорело све што су годинама стварали. Први им је у помоћ притекао комшија и пружио им привремени дом.

Милош Проковић из Сирче код Краљева вишегодишњим напорним радом и од скромне шоферске плате успео је да својој петочланој породици обезбеди кров над главом. Прошлог месеца, у пожару је за двадесетак минута изгорело готово све што је породица годинама стварала: столарија, подови, намештај, електрични уређаји, одећа, чак и храна у замрзивачу.

Једна несрећа сустиже другу, каже Милошева мајка Душанка. У децембру прошле године умро јој је супруг, а онда је пожар уништио све вредно у кући. Моли за помоћ, више ради својих унука него због себе и других укућана. Захвална је комшијама што су им обезбедили смештај али, како каже, "своја кућица, своја слободица".

Јелена Проковић каже да јој је најтеже због ћеркица, шестогодишње Саре и петомесечне Нине: "Остале су без гардеробе, о нечем другом што би им улепшало живот, да и не говорим."

Док је на згаришту и ветрометини тражио решење где да смести породицу, супругу Јелену, ћерке Сару и Нину, болесну мајку, Милошу је помоћ стигла од најближег комшије Радомира Васиљевића, који је им је, без икакве надокнаде, обезбедио смештај и исхрану све док не поправе своју кућу.

"Добро знам шта је мука и ниједног тренутка се нисам двоумио да помогнем", каже Радомир. "Људски је помоћи комшијама, а они су добри људи и заслужују помоћ."

Председник Месне заједнице Сирча Младен Васиљевић каже да је Радомиров гест за сваку похвалу, дубоко моралан, комшијски, људски.

У Сирчи, чији мештани добро памте последице разорног земљотреса од 3. новембра 2010. године и знају да цене људску солидарност, одлучили су да Проковићима помогну колико могу. Срећко Мијаиловић је један од иницијатора за организацију помоћи.

"Помоћ полако пристиже, али то је недовољно", каже Мијаиловић. "Позивам све људе добре воље, предузећа и установе да издвоје мало, а Проковићима ће то бити драгоцено, да им помогнемо да добију кров над главом. Волео бих да прича о људској солидарност оде из Сирче у свет, као што је било много таквих примера у обнови после земљотреса."

За неколико дана на Милошевој кући биће нова столарија, али недостаје много тога за пристојан живот. Проковићи верују у људе добре воде и њихову помоћ јер, како кажу, најбоље је бити "свој на своме".

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару