Село познато по пластеничкој производњи

Село Доњи Вртогош познато је по пластеничкој производњи. Производе рано воће и поврће за своје потребе, али има и оних који улагањем у одређену производњу, успевају да унапреде пословање и робу пласирају на тржишту у земљи и окружењу.

За генерације Трајковића из Доњег Вртогоша код Врања пољопривреда је била главна преокупација. Ненад се са дувана преоријентисао на поврће. Почео је пре 25 година са два мања пластеника, а сада их има шест.

"Цена производа који ми производимо скоро десет година се не мења, а сва остала средства, ђубрива, прашкови, пестициди, фунгициди, то је све отишло", каже Ненад Трајковић, пољопривредник.

Већи део робе Трајковићи продају на пијаци, и тамо се кажу, осећа слабија куповна моћ становништва, па то утиче на пласман.

"Највише у Врању имамо тезгу, сваки дан идемо. Сад тренутно имамо спанаћ и салату", каже Виолета Трајковић.

И Дејан Јовановић је шансу видео у пољопривреди. Иако је завршио факултет определио се за производњу. Од 150 хиљада садница ружа већи део извози у земље у окружењу.

"Исплати се у том смислу што целокуну количину производње ми успемо да реализујемо, тј. продамо, што је врло битно. Јер да остане одређена количина садница, онда би егзистенција посла била угрожена", каже Дејан Јовановић, пољопривредник.

И Дејану и Ненаду у раду помажу укућани, а у сезони ангажују и по 12 радника.

"Калемарство је леп посао, јула месеца се калеми, на јесен се вади садница и сад се пакује", каже Милош Тодоровић, калемар. 

Пољопривредну производњу у Пчињском округу карактеришу мале и уситњене парцеле. Трајковићи и Јовановићи из године у годину улажу у производњу и прате савете стручњака.

"Да се укључе мало интензивније у производњу, и воћарску и повртарску, како би дали максимум својим усадима и засадима", каже дипл.инг. Дејан Мујакић из Пољопривредне стручне службе у Врању. 

На територији Пчињског округа регистровано је 15 хиљада пољопривредних газдинстава, највише на подручју Врања. Око 62 одсто, од укупног броја, носиоци газдинстава су старији од 50 година.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару