Читај ми!

Живот као у Средњем веку

Већ 12 година тридесетак породица у две ламеле у насељу Черенац у Врању живе без струје и воде. Уселили су се без решења, јер нису имали средства да плаћају кирију. Јумко је почео да гради зграде, али технички пријем никада није урађен.

Иако је 21. век, они живе као у Средњем веку. О струји, фрижидеру и замрзивачу маштају, а свећа и транзистор су породици Јовановић стварност.

"Једино то што имаш је на батерије или неки акумулатор, никако се не сналазимо за струју, укључујемо лампе за осветљење", каже Предраг Јовановић.

Струја им никада није укључена. Зграде немају употребну дозволу, а без провере инсталација не могу се прикључити на електромрежу. Са друге стране станари не желе да напусте станове, јер немају средства да плаћају кирију.

"Хоћемо да живимо као сав нормалан свет, да пустиш телевизију, да узмеш усисивач, да живиш нормалан живот", каже Добринка Јовановић.

Водом се снабдевају из заједничке чесме у дворишту, постављене за раднике који су градили зграде. Ту 30 породица пуни кофе, канте, флаше.

"Носимо воду, мучимо се. И за прање и за купање, и за све", каже Веса Милошевић.

Неки се сналазе и овако.

"Вучемо црево преко 50 метара да би напунили воду, да би имали. А скоро сваки дан је оваква ситуација, чак некад се скупи више црева- два, три комада", каже Миле Динов.

Градске комисије направиле су социјалне карте о станарима. Са јавним предузећем је договорено да се прикључи струја и вода када зграде добију употребну дозволу.

"Јумко ће расписати, уколико се утврди да је власник зграде, критеријуме по којима се конкурише за станове. Неки, на основу онога што смо видели, не испуњавају услове да буду у тој згради", каже Бранимир Стојанчић, градски већник за социјалну политику.

Комисија је утврдила да неки од станара имају решено стамбено питање, а има и случајева да су станови празни, а закључани. Испитује се и да ли су сви станари радници Јумка, предузећа које је финансирало изградњу.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару