Читај ми!

Не желе да напусте дом који се руши

Четворочлана породица из Ужица са двоје одрасле деце, већ седам година живи у трошној кући без струје. Породица не жели да напусти кућу која сваког часа може да се сруши.

Иако већ седам година живе у трошној кући без струје која сваког часа може да се сруши четворочлана породица из Ужица не жели да напусти свој дом.

Упркос настојању ужичког Центра за социјални рад и града да им помогну, њихове могућности су ограничене, а у страху од високих станарина, породица не жели да напусти своју кућу која сваког часа може да се сруши.

У кући предака, са поткопаним темељима коју зову својим домом, годинама већ без стује, живи четворочлана породица Татић. Осим болесног, двадесетрогодишњег сина, сви су радно способни, али без сталног запослења.

"Све сам радио те неке физичке послове. Нисам могао да урадим ништа, нисам могао гвожђе, два џака цемента да купим. Ћерка ради само преко студентске, дете је болесно, син ми је болестан и ја не могу ништа", каже Мирољуб Татић.

И не само за радове на кући, ова породица нема основне услове за живот и средстава да измири дуг за струју.

"Дуг је био 30 хиљада, нарасла је камата тако да је изашло на 300 хиљада. Нисмо могли ни на рате, неуспешно је било и то", каже Нелка Татић.

Сиромаштво на прагу и у кући, за ове људе је свакодневница због које им, не ретко, у помоћ, притекну и прве комшије.

"Када устанем ја прво изађем на терасу да видим да ли им се кућа срушила и јесу ли живи. Сва се најежим на овакав њихов живот и молим све који могу да им помогну, севап је као кад би дали у цркву", каже Славка Ристовић, комшиница.

Уз повремене прекиде због законских одредби, Татићи су годинама корисници разних видова  помоћи које им, у сарадњи са градом, пружа ужички Центар за социјални рад.

"Породица Тати, напросто из неких разлога не жели да напусти ову кућу у којој тренутно живи и за коју је, очито, везана", каже Снежана Ивановић, в.д. директора Центра за социјални рад.

И управо због необичне повезаности, али и бојазни од високих станарина које неће моћи сами да плате, Татици чекају још једно пролеће, било какво запослење и можда подршку добрих људи који ће им помоћи да остану своји на своме, ма колико то скромно било.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару