Читај ми!

Од некадашњег гиганта остала руина

Некадашњег гиганта југословенске хемијске индустрије, лозничке "Вискозе", сете се само када у њој избије пожар или запрети еколошка катастрофа. Помиње се и као пример невиђене крађе из њених погона. Све што је могло је однето, а од ове фирме, која је издржавала житеље лозничког краја, остала је само руина и отпадне материје које су у више наврата, због људског фактора, претиле да изазову еколошку катастрофу.

Осамдесетих година прошлог века у фабричком кругу Лозничке Вискозе врвело је од људи. Данас хале су празне, а некадашњих 13 деоничарских друштава обезбеђује неколико портира, који се сећају како се од Вискозине плате добро живело.

"Од тога нису само живели онај ко ради, од тога је живела и породица и све је то ишло боље. Онај у продавници је продавао, онај на пијаци је продавао,  друго је то било кад 12.000 људи прими плату. Моја прва плата је била кад сам почео 1.200 марака", каже Радомир Матић, некадашњи радник у "Вискози".

Хемијска индустрија "Вискоза" основана је 1957. године и била највећи произвођач вискозних влакана на Балкану са месечним извозом и до 100 милиона долара, потврђује некадашњи радник Драгослав Добрић.

Пре 25 година, каже, Вискоза је хранила 50.000 људи Лознице и околине.

"Затекао сам 12.670 радника у сталном радном односу, плус 3.600 радника који су били, тада се то звало, на одређено запослени, плус 1.000 радника који су били запослени, односно ангажовани у Вискози за потребе Вискозе", каже Драгослав Добрић, члан Градског Већа.

Вискоза не ради од 2005. године, у стечају је од 2009. године од тада је из ње однето све што је могло да се уновчи.

"Нигде ништа нема, све је то исечено, све је опустело. Само понеки кер има хода за нама и то је све што има. Ништа више није остало", каже Жика Васић, радник.

Остаје нада да би некада највећи лознички колектив, Холдинг компанија Вискоза, могла оживети  захваљујући јадариту. Погон за прераду руде и, евентуална, куповина дела фабрике,  даје наду и могућност за отварање нових радних места, али и адекватно збрињавање преосталих опасних материја с циљем заштите животне средине и становништва лозничког краја.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару