Читај ми!

Изложба "Сретење устаника и устава"

У Народном музеју у Крушевцу синоћ је, поводом обележавања националног празника - Дана државности, отворена изложба "Сретење устаника и Устава".

Поводом обележавања Дана државности, у Народном музеју у Крушевцу синоћ је, отворена изложба "Сретење устаника и Устава".

Од портрета Доситеја Обрадовића из 1810. године, кнеза Александра Карађорђевића, Милоша Обреновића и Чолак Анте Симеоновића, преко литографија на којима је чувени сликар и први  српски фотограф Анастас Јовановић овековечио проту Матеју Ненадовића, Хајдук Вељка Петровића и бројне друге устанике,  крушевљачкој публици представљено је 18 знаменитих личности наше политичке, друштвене и правне историје која сведочи о континуитету наше државности.

"То је прилика да се још једном кроз уметничка дела укаже на важне личности које су поставиле темеље нове Српске државе у 19. веку и имале ту мисију да ослободе државу и личности као што је био Димитрије Давидовић, творац првог српског Устава", каже Петар Петровић, аутор изложбе.

Дејан Ристић, државни секретар Министарства културе и информисања рекао је на отварању да су уметничка дела којима смо окружени једна врста летописа која сведочи о личностима и догађајима који су окренули нову страницу историје Србије.

"Остала су сачувана захваљујући свести и престигнућима учених и даровитих појединаца који су речју и сликом сведочили о далеком, херојском добу наше прошлости. Лепа специфичност нашег националног празника, који нас разликује од већине европских земаља, је да је његова двострукост - да је посвећен 15.2.1804. устанку против отоманске власти , али и 15.2.1835. када је у Крагујевцу донет први устав наше новије историје", каже Ристић.

Изложба у крушевачком Народном музеју један је у низу догађаја којима ће током ове недеље установе у култури, излагањем најдрагоценијих сегмената својих збирки на увид јавности, дати допринос обележавању Дана државности на позив Министарства културе и информисања.

"Велико је задовољство када знате да се из сата у сат широм Србије дешавају важни догађаји у култури поводом националног празника. Више од сто институција у више од 100 градова и општина у Србији, архиви, библиотеке, музеји, галерије, филмски архиви, читав низ концертних институција. То је заиста достојанствен и леп начин да се обележи национални празник једне старе европске земље каква је Србија", каже Ристов.

Изложба "Сретење устаника и устава" у Народном музеју у Крушевцу гостоваће до 23. Марта.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару