Читај ми!

Деце никад доста

За само два дана две жене у лесковачком породилишту родиле су пето дете. Слику негативног природног прираштаја, кажу лекари, могао би да промени већи број трећег порођаја.

Две жене, у два дана у лесковачком породилишту родиле су пету бебу. Лекари кажу да би слику негативног природног прираштаја, могао да промени већи број трећег порођаја.

Пресрећна двадсетдеветогодишња Ивана Миленковић из села Тодоровца код Лесковца у наручју држи пето дете. Име му је Огњен, тежак је 3.250 грама, а дугачак 54 центиметра. Немају много, само супруг ради, али је љубав према деци и великој породици изнад свега.

"Деце никад доста.Ово, пето дете нам је дошло неплански. Пресрећна сам, веома задовољна", каже Ивана Миленковић.

Само још један дан дели је стаклени зид од својих најдражих. Стефана, Лазара, Ђорђа, Анастасје и супруга Драгана. Колико је тешко када човек одраста сам, Драган каже то одлично зна, јер га је мајка родила у 42. години. Зато је желео да његова кућа буде пуна деце.

"Кад једе троје, јешће и четворо, кад има за четворо јешће и пето. Нема никаквих проблема, али су људи у страху да ли ће да успеју. Свако ко крене успе", каже Драган Миленковић.

Новом члану породице посебно се радују три брата и сестра. Најстарији, једанаестогодишњи Стефан, најбољи ученик генерације има само једну жељу.

"Желим да учимо заједно и да мој брат буде успешан ђак као што сам ја", каже Стефан.

За два дана две жене у лесковачком породилишту донеле се на свет пету бебу. Реткост забележена после једне деценије. Већина осталих породиља су прворотке.

"Имам једно дете и до четрдесете године волела би да родим још једно дете", каже прворотка. Друга породиља има два сина и додаје да ће можда за коју годину имати и треће дете.

У 2012. години у Лесковцу је двоструко више људи умрло него што се родило. Подаци о негативном природном прираштају су забрињавајући. Лекари кажу да је спас треће дете.

"Оно што би смо ми хтели и што је план је да свака жена која је здрава роди треће дете. Подстицањем рађања трећег детета могли би смо да спасимо нацију и одржимо наталитет", каже др Драган Крстић, начелник Гинеколошко-акушерске службе.

Од првог јануара ове године у лесковачком породилишту рођена је 181 беба. Плача је овде све мање, али се надају да ће се ова ретка слика бар још једном до краја године поновити.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16  242 131 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару