Читај ми!

Проблеми Рома

Становање, запослење, здравствена заштита и образовање горући су проблеми ромске популације. Имплементација пројекта "Техничка подршка за инклузију Рома" у Лесковцу, предвиђа формирање мобилних тимова који ће свакодневно бити у контакту са Ромима 13 насеља на територији града.

У Србији живи око 800.000 Рома. Њихов највећи проблем представља образовање.

"Пројекат ЕУ који ће бити инплементиран у 20 градова "Техничка подршка за инклузију Рома" треба да помогне решавању горућих проблема и бољем животу ове националне мањине", истакла је Сузана Пауновић, директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права која је посетила Лесковац.

Срђан и Тања образовањем не могу да се похвале. Знају колика је то препрека на путу до запослења. Ипак успели су да створе добре услове својим синовима како би дошли до диплома.

"Највећи проблем је образовање, не схватање његовог значаја. Зато ја поручујем свом народу да учине све како би им деца завршила школу", каже Срђан Елезовић.

Кристијан је очекивања оправдао. Одличан је ученик 3. разреда средње Медицинске школе.

"На средњој школи сигурно нећу остати, после факултет, медицина наравно", каже Кристијан Елезовић.

Од 7.700 Рома, колико живи у Лесковцу, са средњом школом је тек 15 одсто. Они са факултетском дипломом могу се избројати на прсте. Зато је важан пројекат Техничке подршке за инклузију Рома који са 4,8 милиона евра финансира Европска унија. Лесковац је један од 20 градова потписника пројекта.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе РС Сузана Пауновић каже да овај пројекат предвиђа и 500 стипендија које треба да помогну да мере афирмативне акције.

"Захваљујући њима уписали смо 1.345 студената и 2.902 средњошколца ромске националности, не остану мртво слово на папиру", додаје она.

О бољем полозају Рома брине и локална самоуправа што је потврдио и Локални акциони план за инклузију Рома.Ту је и координатор за ромска питања који каже да је образовање само један од проблема ове националне мањине.

"Ту су и становање, запошљавање и наравно здрваство. Захваљујући доброј сарадњи са Центром за социјални рад свакога месеца од 30 до 50 Рома добија једнократну помоћ која им је неопходна пре свега за лекове", каже Васип Бакић, координатор за ромска питања града Лесковца.

У претходном период документа је у Србији добило преко 20.000 Рома. Циљ државе је да до краја 2015. године не буде правно невидљивих лица. Истовремено мора бити повећана и брига за све грађане који су стари, сами, без здравствене заштите и материјалне помоћи.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару