Зимска суша доноси проблеме

Зима без снега донела је много главобољa житељима села у којима су пресушили извори и подземни бунари. Житељи Доњег Радаљева, села у општини Ивањица, решење виде у суседном Ариљу. Ивањички комуналци сматрају да би то било привремено решење и да је боље да сачекају.

Због мало падавина за ово доба године, у многим селима у Србији пресушују извори и подземни бунари. Такав је случај и у Доњем Радаљеву, код Ивањице, чији житељи решење проблема виде у суседној општини Ариље, којој територијално не припадају.

С друге стране, ивањички комуналци кажу да већ постоји пројекат за дугорочно решење водоснабдевања, а не привремено за какво се залажу житељи Радаљева.

Идилична, али неуобичајена фебруарска слика Доњег Радаљева, у коме је суша заправо сурова реалност. Већ шест месеци, педесет домаћинстава овог дела ивањичке општине довија се како да дође до воде за пиће и за техничке потребе.

"Ево вучемо у овим бачвама, зависи, то чинимо како где", каже Радул Гавриловић. "Ми имамо овде нешто у потоку, вучемо пумпом сваки дан, једно два километра после вучемо у резервар."

Проблем ће бити већи за годину, две, сматра Веселин Милетић из Радаљева: "Неки од нас 50 - 60 мораће и да се одселе. Пола људи нема воде да пије. Гарантујем животом, пола нема воде да пије."

Решење њиховог проблема, како тврде житељи села које територијално припада Ивањици, налази се на 1.800 метара у суседном селу које припада општини Ариље. А вода није једини проблем са којим су суочени.

"И то је изишло негде око 50 кућа. Имају и они са ове тешњевачке стране десетак, то би изишло 60 кућа. Воде нема. Немају људи, немамо воде, немамо струје. И то је проблем", каже Милан Гавриловић из Доњег Радаљева.

Директор комуналног предузећа у Ивањици каже да су житељи Радаљева морали прво да потраже решење у матичној, а не у суседној општини. Постоји план за решавање овог питања трајно, што се сигурно не обезбеђује прикључком из Ариља.

"А шта ћемо са осталих 100 кућа са ове нашестране ? Па ћемо ми довести њима воду по 27 динара, из Ариља ће добити воду по 37 динара, где смо ми онда? Гледајте, ја не желим да ту никога, не желим да стопирам ништа. Желим да помогнем тим људима и као први човек комуналног предузећа дајем подршку, али на начин како они то захтевају, него на прави, легалан и легитиман начин", каже Милан Масларевић, директор ЈКП Комунално, Ивањица.

Ариљски комуналци сагласни су да помогну житељима Доњег Радаљева, али под условом да се о томе договоре две локалне самоуправе. Док вода не стигне из Ивањице или Ариља, житељи Доњег Радаљева страхују да ће се посушити и малињаци, стратешки производ за Ивањицу, од којих живи и 90 одсто пољопривредника тог краја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару