Читај ми!

Ликовна колонија у етно селу

Етно селу "Краљица воћа" на Горњем Брегу, надомак Сенте, одржана је 4. Ликовна колонија. Осам дана, осам сликара из Србије стварало је дела по слободном избору.

Четврта Ликовна колонија одржана је у етно селу "Краљица воћа" на Горњем Брегу, надомак Сенте.

Осам дана, осам сликара из Србије стварало је дела по слободном избору. Сликовити амбијент војвођанске равнице академску сликарку Радинку Гардиновачки из Новог Сада вратио је, како каже, у рано детињство када је одлазила код бабе и деде на село.

"Сви они мириси и укуси које смо некад доживљавали сада нам се враћају и буде сећања, која преносимо на своје слике", носталгична је Гардиновачки.

Идилични поглед на поља и пашњаке, тиха Тиса, необична архитектура објеката етно села импресионирали су и Мирослава Арсића, академског сликара и графичара из Пожаревца, али је он, ипак,  на платну остао веран полуапстрактној композицији.

То је тема "Елементи градова", проблематика коју ради годинама, каже сликар.

"На мојој слици су елементи који асоцирају на темеље града, значи - прозори, солитери, степеништа", објашњава Арсић.

Поред селектора колоније Гиге Ђурагића, у незаборавном природном амбијенту стварали су још Новосађанка Љиљана Стоја, Зоран Јовановић из Земуна, Београђанин Александар Цветковић, Елена Кокаи из Сенте и Драгољуб Фируловић из Неготина. Селектор Ђурагић, који је и сам сликао, истиче да му је намера била да сликарима, иначе својим пријатељима и како наглашава, најбољим српским сликарима у овом тренутку, приушти једну зиму у војвођанској равници, на салашу.

"Пожелео сам да заједно проведемо једно време у овом дивном амбијенту, да заједно радимо, дружимо се, размењујемо искуства и мислим да сам у томе успео", закључује Ђурагић.

Дела настала на 4. Ликовној колонији у "Краљици воћа" на лето ће бити изложена у сенћанском музеју.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару