Читај ми!

Глас за живот

Гинеколози у Ивањици од августа 2012. године позивају жене на преглед, користећи бирачке спискове. Одзивом на такав позив припаднице нежнијег пола гласају за сопствени живот.

Гинеколози у Ивањици позивају жене на преглед, користећи бирачке спискове.

Рак грлића материце у нордијским земљама практично је искорењен, захваљујући томе што жене редовно одлазе на преглед код гинеколога. Томе су допринеле пре свега медијске кампање и стална едукација о значају превенције, на чему последњих година интензивно ради и Министарство здравља у Србији.

Придружујући се тим кампањама, гинеколози у Ивањици од августа 2012. позивају жене на преглед, користећи бирачке спискове. Одзивом на такав позив припаднице нежнијег пола гласају за сопствени живот.

Када јој је поштар доставио плави коверат, ивањичанка Радомирка Лабудовић није ни слутила какав се садржај у њему крије.

"Плави коверат, мислили смо да је из суда или некако. Међутим, када сам отворила видела сам да је чачанска, из Чачка позив за преглед било је. И тако отворила сам и прочитала сам, тад сам видела да ја за преглед позив", каже Радомирка Лабудовић.

Ивањички гинеколози досетили су се да преко бирачких спискова, пронађу и жене које никада нису дошле на преглед, нити имају отворен здравствени картон. Позиве су добиле и жене које су гинеколога посетиле пре више од једне деценије. Плави коверти стигли су на 3.111 адреса.

"Како је време одмицало, како су комуницирале, сад комшиница добије позив, па једна прича другој добила је, ова није добила. И онда су и те жене, које нису добиле позиве, предухитриле нас и почеле да долазе", каже др Милош Ђоковић в.д. директора Дома здравља Ивањица.

У развијеним земљама, карцином грлића материце практично је искорењен редовним прегледима, захваљујући којима се може продужити живот жена у Србији.

"Код пет жена су откривене премалигне промене на грлићу материце и њима је урађена операција. И сада су те жене здраве жене", каже др Сретина Стојановић, гинеколог Дом здравља Ивањица.

Овакав вид позивања жена не преглед траје од августа 2012. године, а упркос томе Иваничани и даље сматрају да бирачких спискови служе само основној функцији. Међутим, преко 1.000 жена из Ивањице, које су се одазвале на гинеколошки преглед путем бирачког списка, сигурно не мисле тако.

Ивањички гинеколози и практично су доказали да бирачки спискови, осим за изборне потребе, могу послужити и у функцији здравља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару