Решење је у замени бројила?

Све већи број Нишлија жали се Центру за заштиту потрошача због неисправних бројила. Грађани мисле да су превисоки рачуни за децембар делом настали и због тога. У дистрибуцији потврђују да има доста таквих бројила, али да највећу штету од тога има ЕПС.

Лабораторија нишке дистрибуције једина је на југу Србије са дозволом за баждарење струјомера. ЕПС има законску обавезу да после 12 година провери исправност очитавања.

То значи да би годишње овде требало да се баждари око 70.000 бројила. Уради се тек половина.

"Ове грешке су на штету Електродистрибуције. То се дешава yбог лагера који су остарели долази до кочења. Самим тим је и мање показивање потрошње струје", каже Мирољуб Јовановић из ПД "Југоисток".

Многи грађани који се жале Центру за заштиту потрошача у Нишу сматрају да су они оштећени.

"Има она народна - ако је кантар исправан и мера је исправна", каже Профир Живковић, из Центра за заштиту потрошача. "У овом конкретном случају мислим да су оправдане примедбе потрошача, да су им рачуни зато увећани."

Највећи број струјомера на нашем тржишту произведен је у фабрици ЕИ Професионална електроника, која се више не бави тим послом.

Љубиша Миладиновић, који је 20 година радио на баждарењу, каже да грешке у очитавању нису велике.

"Проценат, односно могућност да изађу из класе бројила, после 12 година је око два одсто", каже он.

У истраживању мреже БИРН утвђено је да од 3,2 милиона бројила у Србији, скоро два милиона није баждарено.

"То значи да скоро два милиона домаћинстава у Србији, сваког месеца добија рачуне за струју који су обрачунати на основу очитавања неисправних бројила. Сви ти рачуни могу се оспорити на суду", каже Александар Ђорђевић, новинар БИРН-а.

Решење за ову ситуацију је замена бројила, међутим, у ЕПС кажу да тај поступак успорен, јер се већ годинама обарају тендери за набавку нових бројила.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару