Читај ми!

Искључени телефони Црвеном крсту

Најсиромашнији житељи општине Куршумлија, њих 950, који су и корисници Народне кухиње ускоро би могли да остану без јединог дневног оброка. Тамошњем Црвеном крсту искључени су телефони, а прети им и искључење струје. Рачун им је у блокади па не исплаћују ни зараде.

Због тешке финансијске ситуације, Црвеном крсту у Куршумлији искључени су телефони, а врло брзо могло би да уследи и искључење струје, чиме би била онемогућена припрема хране за око 950 корисника Народне кухиње.

Блокада рачуна је последица принудне наплате старог дуга, због чега више нису у стању да редовно измирују рачуне и плате запослених.

Већ три месеца, све што од новца стигне на рачун Црвеног крста, пребацује се, на основу пресуде суда, предузећу Хидротехника, у чијим су баракама, у Селови код Куршумлије годинама боравила избегла и расељена лица.

За ово време, дуг од милион динара за потрошену струју је тек преполовљен, а гомилају се и нова дуговања.

"Средства која су била обезбеђена за те намене, у међувремену су утрошена за материјалне трошкове и зараде радника", каже Миломир Николић, секретар Црвеног крста у Куршумлији.

Николић тврди да је за овакво стање одговорна и локална самоуправа, која је смањила средства из буџета, иако је делатност остала иста.

"Нама је преполовљен буџет у односу на раније године, не само за рад Народне кухиње, већ и за рад целе организације", додаје он.

Због тешке финансијске ситуације у Црвеном крсту, највише страхује 950 најсиромашнијих Куршумличана, који  би могли остати без јединог сигурног оброка у току дана.

"Мени ово вреди, јер немам зашта да купим хлеб. Од два сина не ради ми ниједан и зато сам принуђена да долазим овде", каже једна грађанка.

У општини Куршумлија одбацују одговорност и истичу да свим корисницима редовно пребацују предвиђена буџетска средства. Тврде да нису упознати са новонасталим проблемима, које, због њихове природе, треба решавати и у сарадњи са надлежним републичким органима.
 
Председник СО Куршумлија Горан Бојовић каже да не спори да треба да се помогне.

"За нешто више требају нам подробније информације, да погледамо те тужбе које су дошле и евентуално одлука Већа, које би једино могло да увећа та средства, односно ребаланс буџета", каже Бојовић.

У Погону електродистрибуције Прокупље, у Куршумлији кажу да ће се проблем дуговања Црвеног крста, који је премашио 140 хиљада динара, решавати на начин да се не угрози рад Народне кухиње, уз очекивање да се он измири у што краћем року.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару