Успешне Чачанке чекају помоћ државе

Успешне пословне жене из Чачка одавно своје производе продају на домаћем и страном тржишту. Створиле су препознатљиве производе који су тражени и очекују помоћ државе, пре свега Привредне коморе Србије.

Када је пре двадесет четири године отворила прву радионицу за израду колача у Србији "Десерт", Зорица Селаковић почела је озбиљан посао. Сада има тридесеторо запослених и производи око 50 тона колача месечно. Остварила је свој сан, али каже да је врло тешко опстати на тржишту.

"Стварно је тешко", каже Зорица, "поготову у овој производњи где нас има са свих страна и легалних и нелегалних и неконкурентних.

Жене у Чачку избориле су се за свој положај. Нешто више од петине регистрованих радњи воде предузетнице.

Према речима Горане Танасковић из Регионалне привредне коморе у Чачку, чачанске предузетнице заузимају веома високо место по броју основаних предузећа и радњама које се воде на жене, али такође и по активностима и успешности у послу.

По оцени Регионалне привредне коморе, прошле године Марушка Топаловић је остварила изузетне резултате у привређивању и унапређењу предузетништва. Предузимљивост је, по њеном мишљењу, само једна степеница ка успеху.

"Наравно, Привредна комора нам и овде у Чачку пуно помаже, али мислим да би председник Привредне коморе могао више да помогне пласман на страно тржиште", сматра Марушка Топаловић. "Он мора знати шта ми производимо, шта радимо да би буквално у сваком контакту, свакој презентацији рекао: то ми имамо у Србији."

Посебност ручно израђених марама и кравата са Марушкиним потписом очарала је многе, а производи су отишли на скоро све континенте. Њени уникатни радови често су и специјални поклон званичницима.

"Ми ћемо иницирати преко нашег форума малих и средњих предузећа који постоје у оквиру Привредне коморе Србије и на свим другим местима на којима имамо утицај да се организованим формама државне помоћи оваква предузећа препознају и да им се да подстицај", рекао је Жељко Сертић, председник Привредне коморе Србије.

Саветовање, остваривање нових пословних контаката и подршка Привредне коморе од великог су значаја развоју, даљем пласману производа и очувању брендова предузећа које воде успешне даме из Чачка.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару