Читај ми!

Kораци за здраву трудноћу

У Шапцу је прошле године рођено 1.249 беба - дупло мање него пре три деценије. О томе, као и о здравој трудноћи, било је речи на предавању под називом "Кораци за здраву трудноћу" одржаном у Општој болници у Шапцу.

Будуће мајке, имале су прилику да у свом граду, чују предавања еминентних стручњака у оквиру каравана "Кораци за здраву трудноћу" чији циљ је да се подигне општи ниво свести о трудноћи и помогне у повећању наталитета.

Пројекат реализују фондација "Драгица Николић", Клиника за гинекологију и акушерство КЦС, "cryo-save"-највећа приватна Европска банка за чување матичних ћелија уз подршку Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут".

Од почетка године у Шапцу су рођене 132 бебе. Иако су роде у јануару чешће долазиле у ово породилиште, него обично, статистика нам не иде у прилог, нација је све старија, а деце је све мање.

"Ово је стварно друго стање и ово је најлепши део у мом животу. Промена је што се мало више замарам него обично и слушам искључиво савете лекара. Свим женама бих пожелела да прођу кроз ово стање", каже Јелена Булатовић, трудница.

Сигурна и здрава трудноћа су пут ка повећању наталитета. Поред постепеног прилагођавања тела променама које настају, стручњаци кажу да је веома важна превентива и правилно информисање.

"Предрасуда има пуно, од предрасуда да је боље родити бебу у 7. него у 8. месецу, па до предрасуда да се у трудноћи не фарба коса, да се у трудноћи лежи непокретно, да се у трудноћи једе за двоје. Има велики број предрасуда које овај наш пројекат покушава да разбије", каже директор пројекта "Кораци за здраву трудноћу" професор др Мима Фазлагић.

Један од важних корака ка успешном и срећном исходу сваке трудноће је и правилна исхрана.

"Због тога у периоду трајања трудноће жене треба да воде рачуна о свим принципима правилне исхране, пре свега о разноврсној исхрани, исхрана мора бити међовита, уравнотежена, како би задовољила све нутритивне потребе и себе и плода који носи", каже др Снежана Дејановић, са Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут".

Трудноћа је здравље, а не болест, кажу стручњаци. У благословеном стању треба уживати и добро се припремити за најрадоснији догађај у животу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару