Читај ми!

Протест ујединио мештане

Мештани ужичких приградских села Горјана, Крваваца, Потпећа и Поточања протестују због најављене градње централног постројења за пречишћавање отпадних вода са територије града Ужица на њиховом подручју. Њихове примедбе, подржане са више од 1.000 потписа су еколошке, економске и техничке, због бојазни да такво постројење може да донесе проблеме.

Градња постројења за отпадне воде на четири хектара ораница, стотинак метара од најближих кућа, нешто више до школе, забринула је и ујединила мештане из четири села где живи око две хиљаде људи.

Осим што ће остати без њива брине их и како ће живети на месту где ће стизати готово све отпадне воде са територије града од преко 80 хиљада људи.

"Не треба нам тај колектор у најгушће насељеном подручју одавде такорећи до Ужица", каже Малиша Савић.

"Овде нам је прошле године био кукуруз, сад смо посејали пшеницу, од те земље живимо и краве хранимо", каже Стоја Босиљчић.

Председник Савета МЗ Горјани Борко Павић каже да ће то бити постројење са отвореним базенима из којих кад дуну ветрови и време буде овако може да се шири зараза на становништво.

"Нико нема пројекцију шта ће бити с тим постројењем за 20, 30 година! Нико не зна како ће се прилазити, подвожњаком или надвожњаком који тек треба да се граде, па све то изгледа мало неозбиљно", каже Живан Радовановић.

Иако прича о постојењу траје деценијама као и примедбе мештана, до сада се надлежни нису много обазирали, ни покушавали да објасне о чему се ради. Тек су на протестни скуп дошли  представници града да одговоре бар на нека питања и бриге када је прича с градњом већ стигла до немачког кредита и пред Владу за експропријацију земљишта. У градским службама кажу да нема разлога за бригу.

Зоран Ковачевић из Градског већа Ужица каже да разуме страх мештана, али да нема разлога за то.

"Био сам на сличном постројењу у Мађарској, мало мањем, шетали смо изнад и никаквог смрада није било, наравно ако се одржава како треба", додаје он.

Чак и обогаћена алгама Ђетиња до Ужица стиже као река, а десетак километара испод где се планира постројење, кад покупи градску и фабричку канализацију постаје мртва вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару