Читај ми!

Девојачко сокаче

Улица Октобарске револуције у Џервиновом насељу у Књажевцу добила је недавно незванични назив "Девојачко сокаче". У последњих неколико година у тој улици рођено је дванаест девојчица, а ниједан дечак. Недавно је улица добила и таблу са називом и именима дванаест девојчица.

Уличица у делу Књажевца, познатом као Џервинско насеље, ових дана добила је незванични назив Девојачко сокаче.

Тако су је прозвали њени станари јер су се у последњих скоро четврт века у породицама у тој улици  рађала искључиво женска деца.

Имена дванаест девојчица исписана су на табли са новим називом улице коју су за своје унуке направиле и поставиле поносне деке.

Леп зимски дан и лепа слика у "Девојачком сокачету". Родитељи и малишани у поподневној игри и дружењу- свакодневица у малој улици у Џервиновом насељу на обалама Сврљишког тимока.

Када се 1990. године родила девојчица Маја, нико није могао ни да претпостави да ће у наредних скоро четврт века све бебе у улици Oктобарске револуције бити девојчице. Најмлађа од њих рођена је прошлог лета.

Снежана Станисављевић, једна од станарки "Девојачког сокачета" и мајка мале Маргите у шали каже да је за велики број деце у њиховој малој улици вероватно заслужна и једна рода која је у њиховом насељу свила гнездо.

"На табли са новим именом наше улице написана су и имена дванаест девојчица које ту живе. Занимљиво је да су се и у неким суседним уличицама у последњих неколико година рађала само девојчице па ако урачунамо и њих слободно можемо да кажемо да нас има у великом броју", каже она.

Рађање само девојчица Јелена Радосављевић објашњава тиме што је Џервиново насеље, како каже, један изузетно миран део града и додаје да свему томе можда додатно доприноси и специфична клима на обалама реке који протиче кроз тај крај.

Житељи "Девојачког сокачета" кажу да им је главно окупљалиште постао део улице поред табле са новим називом, на који су, као и на своје девојчице сви поносни.

"Сваки отац воли да има женско дете", каже Дарко Станисављевић који посебно истиче добре међукомшијске односе и другарство које влада међу породицама у "Девојачком сокачету".

"Скоро сви смо ту једнаких година, до тридесетак. Одрасли смо заједно, одлично се дружимо, а сада нам се и деца лепо друже. Ништа лепше од тога нема", каже он.

Према подацима из књажевачког породилишта општини која има око 32.000 становника прошле године рођено је само 129 беба. Изузетно висока негативна стопа наталитета сврстава књажевачки крај у подручја најугроженија белом кугом.

Слика из "Девојачког сокачета" ипак буди наду да се ствари могу променити набоље и на другим местима, а за то је, како кажу станари те мале улице, за почетак потребно само довољно љубави и слоге.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару