Читај ми!

Породични бизнис интересантан за Европу

Породични посао најчешће је решење којем се прибегава у време кризе или због немогућности запослења. За производе шабачке породичне фирме коју успешно води жена, заинтересовани су и европски потрошачи.

Док су у свету породичне фирме основ средње и велике привреде, код нас је  породични бизнис у повоју и инициран борбом за егзистенцију у време кризе и немогућности запослења. Ако се уздате у своје руке, уложите много рада, тражите своје место и имате стрпљења, кажу у породичној фирми у Шапцу, има наде да ће се снови о развоју бизниса и остварити.

Иако је њихов занат рекли би смо мушки, посао за који су се заинтерсовали и европски производјачи, у овој фирми води жена.

Пре 17 година почели су ни од чега, са поправкама у дворишту и гаражи које су допуњавале кућни буџет. И док је мушки део породице Максимовић размишљао само  како да набави алат и реши тренутни мајсторски проблем, домаћица је у ауто сервису видела будућност.

"Храбро сам напустила посао у банци, јер сам веровала у себе и веровала да могу да остварим  бољи живот својој породици", каже директор "Новус Ауто Глас" у Шапцу Биљана Максимовић.

"Био сам скептичан према овом послу, ми смо само оперативци, радимо само што она каже, њене замисли спроводимо у дело", каже Зоран Максимовић, супруг.

Данас је уградња ауто стакала њихов породични бизнис иза којег стоји много рада, кредитних  улагања у опрему, али и у стручност.

"Завршавам Информациону технологију, остао ми је још један испит. Од осме године сам уз оца у сервису и чини ми се да не постоји проблем који не могу да решим сад", каже Ђорђе Максимовић.

"Уз мужа добила сам и посао, а за шефицу добила сам свекрву и то уопште није такло лоше све добро функционише", каже Тамара Максимовић, снаха.

Разрадила је шефица бизнис план, а са ширењем посла задовољни су и радници.

"Радим овде већ шест година, сад су услови много бољи него тамо где смо радили, имам још два ученика које обучавам, добро је", каже Ђорђић Небојша, мајстор у сервису.

"И мени су дали шансу, ја сам економиста, дошао сам из Новог Сада, пружили су ми прилику и овде видим своју будућност", каже Дејан Никић, менаџер.

А овде ће је кажу бити, јер се за рад шабачке радионице заинтересовао и реномирани европски  производјач ауто стакала. Искуство са породичним сервисима у Португалији и Грчкој, које воде жене, био је аргумент Сент Гобејну да пословање прошири у Србију. Ради по светским стандардима и са најбољима Биљанин је остварен пословни мото.

"Једноставно нико не треба да каже себи да је мали, ако иза њега стоји рад, ако стоји енергија, ако постоји било каква идеја која позитивно вуче, повезати се саљудима и само храбро напред", каже Биљана Максимовић.

Наредног месеца из шабачке радионице ће на едукацију у европске сервисе и менаџери и мајстори. Ширење посла уз ино партнера овде виде као шансу и за друге породичне фирме.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару