Читај ми!

На рубу егзистенције

Трочлана породица Савић-Павловић из околине Ваљева живи са 12 и по хиљада динара месечно. Два члана су дијабетичари, и требало би да се придржавају посебног режима исхране, што је због немаштине, готово немогуће.

Породична социјална помоћ од дванаест и по хиљада динара једини је стабилан приход за Велу Савић и Живојина Павловића и њихову седмогодишњу кћи Мануелу. Они живе или боље преживлајавају у ромском насељу Балачка у атару Бранковине код Ваљева.

Живојин је дијабетичар, зависник од инсулина, а дијабетес је пре две године откривен и Мануели.

"Не могу ништа да јој приуштим, баш ништа. Могу само тај црни хлеб, млеко и то кад примим то социјално, тога дана. Више после готово, ако платим телефон, ако њему лекове узмем, ако му се нешто деси да га одведем аутом. То је то, ја немам", каже Вела Савић из Балачке код Ваљева.

На рубу егзистенције, без реалних шанси да се запосли, јер негује инвалида, Вела Савић је очекивала да ће од државе добити накнаду за туђу негу и помоћ. Захтев је одбијен, јер проценат Живојиновог инвалидитета за првостепену комисију није био довољан услов.

"Био сам цело лето у болници и снашло ме је сто болести. Срце ми ради 50 одсто, хемоглобин 70 одсто, панкреас није у реду. Све отишло", каже Живојин Павловић.

Случај породице Савић - Павловић у Балачкој познат је Градској управи у Ваљеву. У протеклој години добила је једнократне помоћи за лекове и Мануелин полазак у школу у Бранковини.

"С обзиром на чињеницу да је породица остварила сва права која је могла остварити у складу са Законом о социјалној заштити и Одлуком скупштине града Ваљева и да тренутно има минимум социјалне заштите, то није довољно, јер су два дијабетичара у породици. Ја позивам све људе добре воље да кроз хуманитарне активности подржимо ту породицу у набавци одређене кућне опреме која им је потребна", каже Радоица Ристић, помоћник градоначелника Ваљева за социјална питања.

Струју плаћају по повлашћеној цени, али ни њу не могу да плаћају редовно. А да би се колико-толико боље лечио Живојин, а Мануела имала адекватнију исхрану, породица Савић-Павловић очекује подршку државе, локалне заједнице, али и хуманих људи.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару