Читај ми!

Сепарација за спас планете

Мада је примарна рециклажа прописана Законом о управљању отпадом, у Србији се рециклира тек 15 одсто генерисаног отпада док је европски просек 50 одсто. С циљем да успостави примарну селекцију отпада, уз подршку шведске Развојне агенције и Министарства енергетике и животне средине, општина Ариље реализује пројекат "Сепарација за спас планете".

Из Ариља до ужичке регионалне депоније "Дубоко", у центар за секундарну селекцију, сваког месеца отпрема се око 320 тона отпада. Због лошег квалитета тог, али и отпада приспелог са територије два града и седам општина, на линији за сепарацију, тек три одсто комуналног отпада спремно је за даљу рециклажу.

Захваљујући пројекту управљања комуналним отпадом, иначе једоном од најзначајнијих из области заштите животне средине код нас, у ужичку депонију из Ариља ће ускоро стизати селектован отпад.

Председник општине Ариље Зоран Тодоровић каже да је разлика између овог пројекта и свих других пројеката што ће 48 милиона динара употребити за материјална средства, набавку камиона контејнера.

"Резултати овог пројекта могу се поделити у два сегмента. Један је инфраструктура и то је нов аутосмећар, нов камион, кесе за сепарацију, контејнери, канте, а други, свакако најзначајнији, јесте управо сепарација, одвајање отпада на месту настанка у домаћинству, ради производње квалитетног отпада", каже Милан Стевановић, менаџер пројекта.

У наредних десет година, а у оквиру стандарда Европске уније, Србија ће, како се процењује морати да уложи од четири до пет милијарди евра у програме управљања отпадом и отпадним водама и овај пројекат послужиће као модел за израду Националног плана који се мора применити у свим срединама у Србији.

"Примарна сепарација је нешто што се спроводи у свакој развијеној земљи и искуства показују да доноси многе предности. Не може се заменити применом технологије, већ је потребно да свако домаћинство покаже спремност да се одговорно односи према производњи отпада и коришћењу природних ресурса", каже Џон Глејзбрук из шведске Развојне агенције.

Уз едукацију и подизање свести грађана о значају и неопходности примарног раздвајања отпада, овде се надају да ће за две године, имати 20 одсто селектованог отпада.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару