Читај ми!

Легат у Бадовинцима - кућа Туфегџића

Мачва је добила још један легат-кућу Туфегџића у Бадовинцима, коју су откупили градитељи моста на Дрини, Мира и Слободан Павловић и уступили селу на коришћење. У здању које има историјску и културолошку вредност, одржана је и прва манифестација.

Дом Туфегџића или, како је у селу зову, Попову кућу, саградио је пре једног века, свештеник Драгутин Туфегџић, ожењен Персидом, кћерком  Јанка Веселиновића.

Репрезентативно здање издваја се по каменим темељима, високој таваници и резбареним прозорима, иза којих су одаје које чувају успомену на Јанкову породицу и живот Мачве које више нема. Да је заштите од зуба времена, добротвори, Мира и Слободан Павловић реновирали су кућу у којој је село организовало прву радионицу народне радиности.

"Окупили смо и старе и младе у вези те интеракције, да млади виде шта су њихови стари некада радили и да то сачувају од заборава", каже Стојан Аничић, Оки, домаћин.

Уз песму која се орила током читавог дана учесници су уживали у неколико радионица, посебно за ткање, иако на много модернијем разбоју.

"Оно што ме посебно одушевљава је то што има пуно деце, подмладак је ту и очигледно је да их то интересује", каже Марија Иванковић-Јуришић, дизајнерка и водитељ радионице за ткање.

"Драго ми је што моје село има овакву кућу. Уживамо овде, гледамо како се плете, тка и везе", кажу мештани.

Уз Етно парк у Совљаку и вајат Хајдук Станка, Кућа Туфегџића биће место окупљања за госте, мештане и ствараоце којима је изворна Мачва у срцу.

"Баш нам је циљ очување традиције. Кажу:"Погледај ношњу да видим одакле си, проговори да чујем ко си!", каже Милена Мица Петровић из Бадовинаца.

Директор КОЦ-а у Богатићу Иван Радовановић каже да је то традиција, корени Мачве и свих Мачвана и аманет којим треба да идемо.

Идеја задужбинара, брачног пара Павловић јесте да овај легат постане мачванско-семберски музеј који ће попут ових нити на разбоју повезати прошлост са новим временом.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару