Читај ми!

Малo заинтересованих за легализацију објеката

Данас истиче рок за подношење захтева за легализацију бесправно подигнутих објеката. Иако таквих објеката у Лесковцу има између 10 и 15 хиљада, за њихову легализацију интересовање је мање него 2009. године.

Васково насеље је једно од три лесковачка насеља у коме је ретко која кућа подизана уз дозволу за градњу. До крова над главом долазили су с тешком муком, а многе нису ни малтерисане. За легализацију се, кажу, тек нема новца. Већина је из џепа плаћала водоводну и канализациону мрежу и асфалт.

"Мислим да је разлог што народ нема пара, немаштина је, беда", каже мештанин Петар Симоновић.

"Нисам могао да добијем прикључке за воду, струју, канализацију па сам прихватио легализацију и легализовао сам мој објекат", додаје Драгољуб Ђокић.

У протекла три месеца у Лесковцу су поднета 1.022 захтева за легализацију. Највеће гужве на шалтеру Услужног центра по обичају последња два дана.

Мештани кажу да је боље да легализује, него да се руши. Други, чекајући у реду, додаје да је кућу саградио још 1988. године и да је последњег дана дошао да поднесе захтев за легализацију.

На територији града Лесковца процењује се да има између 10 и 15 хиљада бесправно подигнутих објеката. Године 2009. поднето је 7.400 захтева, а легализовано 800 објеката. Да би што пре одлучивали по захтевима грађана у Управи за урбанизам и комунално-стамбене послове ужурбано раде на усвајању планова генералне регулације. Има их деветнаест.

"На основу тих планова можемо да издајемо локацијске и грађевинске дозволе. Локална самоуправа, односно садашња власт, је урадила шест, а претходна власт само два плана. Убрзаћемо послове и надам се да ће све бити завршено до краја године", каже Жикица Стојановић, начелник Управе за урбанизам и стамбено-комуналне послове.

Брдо папира и дебели живци до легализације која ће коштати исто као и код редовне процедуре и зависи од тога у којој је зони града објекат, које је намене и да ли је инвеститор учествовао у изградњи комуналне инфраструктуре. Они који плате одједном имаће попуст од 30 одсто, а друга могућност је плаћање у 36 рата.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару