Читај ми!

Рационализација или ускраћивање

Мештани Житног Потока, села удаљеног више од тридесет километара од Прокупља удаљено, последњих година oстали су без аутобуске линије, бензинске пумпе, полицијеске станице, а од почетка године и без ноћног дежурства у здравственој станици. Они кажу да је то завршни чин пропадања овог краја и да ће остати само они који немају куда да оду.

Натпис на вратима Здравствене станице у Житном Потоку, којим се корисници услуга обавештавају да ће за све интервенције у току ноћи, одсад морати да се обрате Хитној служби у Прокупљу, удаљеној преко 30 километара, била је кап којa је прелила чашу вишегодишњег незадовољства мештана.

"Хитна неће да дође за сваку ситницу. Треба, кажу да се плати 25 хиљада ако ниси хитан случај. Ми сами не знамо да ли смо хитни или не", кажу мештани. "Ако остане овако, ми треба шездесет километара да идемо."

Председник Месне заједнице каже да је ово завршни чин пропадања овог краја, у коме су се задржали још само они који нису имали где да оду. Он каже да све ово доприноси још бржем одумирању села, у којима се и до сада тешко живело.

Председник Месне заједнице Житни Поток Стојан Илић каже да су људи огорчени.

"Што би се неко и вратио, што би неко остао, прво неће због путева, а сад и због здравствене заштите", додаје Илић.

Становници овог подручја немају разлога за бојазан, да ће, због рационализације у овдашњој здравственој станици, остати без помоћи током ноћи, уверавају у Хитној служби прокупачког Дома здравља. Они кажу да су и до сада често пружали лекарску помоћ на овом подручју.

"И претходних зима, Хитна помоћ Дома здравља у Прокупљу излазила је на тај терен, јер имамо боље опремљена возила, тако да на овај начин они могу да добију квалитетнију услугу", каже др Љубица Станковић, портпарол Дома здравља у Прокупљу.

Да на време стигну до пацијената у удаљеним селима, медицинском особљу највећа препрека, могло би бити тренутно стање пута преко планине Видојевице, који је због ударних рупа, на појединим деоницама скоро непроходан, због чега је укинута и аутобуска линија. То би се могло променити, тврде у општини Прокупље, скором реализацијом одређених развојних пројеката.

"Туристички кластер Радан планине, који се ради са општинама у окружењу, како дође до његове успешне реализације и та путна мрежа ће бити поправљена", каже председник општине Прокупље Љубиша Ђурковић.

У Житном Потоку и деветнаест околних села тренутно живи нешто више од хиљаду становника, који страхују да ће, ако се овако настави, завичај чувеног српског сликара Боже Илића брзо   остати пуст.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару