Читај ми!

Јануар без снега на Старој планини

Иако зимска туристичка сезона у Ски центру Стара планина од средине децембра прoлази без снежних падавина, гостима који тренутно тамо бораве то не смета да уживају у топлом времену и скијању на стазама са вештачким снегом. Хотелијери и власници приватних смештаја очекују бољу попуњеност својих капацитета тек у фебруару.

Неуобичајена слика Старе планине у јануару. Беле се само њени највиши врхови, а скијашима су на располагању три стазе на траси гондоле на Јабучком равништу и то захваљујући систему за вештачко оснежавање.

"Овакве времеске прилике на Старој планини нису њено право лице", каже Драган Првуловић, рентијер ски-опреме и додаје да топао јануар са врло мало снега не памти откако од 1972. године долази на планину.

Према подацима књажевачке туристичке организације задовољавајућу посету у јануару имали су само Планинарски дом, хотел ЕПС турса и хотел "Фалкенштајнер" који је ових дана попуњен око 50 одсто, док је у приватном смештају у селима после божића забележен велики број отказа аранжмана.

"Зима је дуга, пред нама су фебруар и март, а овде сезона траје обично до средине априла тако да очекујемо да се стање у наредним месецима ипак поправи", каже директор Туристичке организације општине  Књажевац Бобан Марковић.

Од укупно око 800 лежајева у Ски центру Стара планина, половина је у приватном смештају. Домаћини  у потпланинским селима тренутно одсуство гостију користе да припреме објекте за наставак сезоне.

Саша Цветковић, власник брвнаре "Цветковић" у селу Црни врх који није задовољан посетом у јануару нада се да ће следећи снего довести више гостију на планини, док Радивој Богдановић из калне каже да су му смештајни капацитети у његове виле "Богдановић" резервисани за фебруар и март и да као и  колеге из осталих потпланинских села очекује да ће зима ипак трајати онолико колико је уобичајено за Стару планину.

Метеоролози кажу да се зима и снег се на Стару планину враћају већ од овог викенда, а туристички посленици очекују нови прилив гостију и добру попуњеност смештајних капацитета у наставку зимске сезоне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару