Читај ми!

Глуви телефони

Деведесетогодишња Марија Томашевић из Панчева после 16 година је сазнала да је дужна Телекому за три рачуна из 1997. године. Основни Суд јој је тек сад проследио тужбу и она под старе дане мора да доказује да је све своје обавезе измирила.

Када јој је поштар зазвонио на врата Марија Томашевић се обрадовала да јој доноси пензију, али била је веома непријатно изненађена када је примила судски позив. Није могла да верује да је општински Суд после 16 година обавештава да 1997. године  није платила телефонске рачуне за март, април и мај у износу од осам хиљада динара.

Марија живи у другом стану и одавно не користи фиксни телефон.

"Зашто ме нису звали када сам продала стан. Никада ме нису обавестили да сам дужна, никада нисам била на Суду. Сад су се после 16 година сетили да ми од пензије узму. Не могу сад да се од своје старости петљам у све то, али ако треба доказаћу да нисам крива", каже Марија Томашевић.

Марија каже да је увек измиривала све своје обавезе и прошле године је бацила већину својих рачуна, јер је сматрала да не мора да их чува до краја живота.

Адвокат Срђан Текијашки сматра да би иако тужена није крива требала да плати основицу дуга.

"Мало је необично да дуг тако дуго стоји и странке не треба да испаштају. На првом рочишту био је покушај да се са пуномоћником "Телекома" нагодимо да се Марији опрости камата, јер она овде ништа није крива", каже Текијашки.

У Општинском суду не желе да се правдају, али истичу да су имали око 50 хиљада предмета и да је можда и зато тек сад  дошао на ред и Маријин случај.

Александра Васић, портпарол Општинског суда у Панчеву не крије да је овај случај мало неуобичајен.

"У овом случају нема застаревања предмета, јер је поверилац у законском року поднео тужбу, али морам да кажем да је и наш Суд као и сви други у Србији последњих деценија био затрпан бројним предметима и био је веома оптерећен. Сад је мало лакше и увођењем приватних извршитеља рад је убрзан", Александра Васић.

Иако је адвокат саветује да плати основни дуг, Марија то не жели, јер сматра да није крива. Коначну одлуку мораће да донесе Суд, а видећемо колико ће сад бити брз и ефикасан.

rts.pancevo@rts.rs
+381 342 555  

                       

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару