Читај ми!

Како школовати децу са аутизмом

Последњих неколико година у Пироту је повећан број деце која имају неки облик аутизма. Школа "Младост", за децу са сметњама у развоју, опремљена је специјализованим кабинетима за рад са оваквом децом. Резултати које постижу дефектолози ове школе омогућили су да се деца више не шаљу у веће центре, већ да се комплетан рад, терапија и школовање обавља у Пироту.

Дрвене играчке различитог облика, интерактивна табла, боје и светла која смирују, само су део елементарних наставних учила за децу са аутизмом, дуновим синдромом или неким другим сметњама у развоју. Монтесори учионица и сензорна соба у школи "Младост" у Пироту, свакодневно се користе за индивидуални и групни рад.

"У монтесори учионици постоје материјали за српски, математику, практичан рада, космичко образовање и сензорни материјали. Материјали за практичан рад су управо они који поспшују деци фину моторику. Сензорне интеграције се користе у раду са децом која имају аутизма, која немају развијен говор, која имају неке моторичке проблеме", каже Бојана Ђорђевић, дефектолог - сензорни интегративни терапеут.

Последњих година у Пироту је повећан број аутистичне деце. Готово половина деце која похађају прва три разреда школе "Младост" има неки облик аутизма.

Директор школе "Младост" Ђорђе Ђорђевић каже да децу која имају аутизам, много пута родитељи не могу да прихвате и да се суоче са тим.

"Могу да кажем да то није болест, то је једно стање. Кроз рад у школи, разним окупационим теоријама са рехабилитацијом покушава се ако не може да се отколини, али макар да се успори, да се ублажи, да се стање не погоршава", додаје Ђорђевић.

Школа "Младост" има дугогодишњу традицију у образовању деце са сметњама у развоју. Након завршене основне школе, деца уписују средњу трогодишњу школу, где се обучавају за текстилне раднике и браваре.

Двадесеторо њих је, након завршене школе нашло посао у Заштитној радионици за израду ћилима и тепиха.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару