Етно музеј у селу Црвење

Бранко Видановић из Књажевца годинама сакупља старе предмете и све везано за традиционалну културу и село. Стару кућу коју је купио у селу Црвење код Књажевца претворио је у својеврстан музеј отворен за све који желе да разгледају етно збирку и од домаћина сазнају како се предмети зову и чему су некада служили.

Пореклом из сврљишког краја, Бранко је због посла живот морао да настави у Књажевцу. Кућу у оближњем селу Црвење купио је да га подсећа на завичај, а сакупљању старих предмета годинама већ посвећује своје слободно време.

"Доносим предмете са свих страна. Имам ствари из свог села, од мојих предака, али и старе предмете са подручја целе Тимочке Крајине. Нешто су ми донели и пријатељи који знају да сакупљам  старе ствари. Волим то, воли и моја супруга и деца. Долазимо овде из Књажевца кад год можемо да уживамо у миру сеоског амбијента", каже Бранко Видановић.

Чуркала, заструзи, буклије, бунжуле... необични називи и необични предмети, некада део свакодневног живота, све се теже могу пронаћи објашњава он и додаје да су стари људи по селима побацали многе предмете као непотребне, док је велики део њих једноставно уништио зуб времена.

"Трудим се да од пропадања сачувам све до чега могу да дођем. Предмете понекад и купим, али су ми их до сада људи углавном поклањали и ја им се због тога захваљујем", каже он.

Бранкова етно-кућа окићена старим предметима и сама стара близу стотину година кутак је где се он, враћа у дане детињство и са својом породицом одмара од свакодневних обавеза.

Јана Видановић, Бранкова унука, која у дедин етно музеј често свраћа са својим друговима каже да јој се веома допада све оно што се тамо налази и да је од деде научила много о некадашњем животу на селу.

Бранкова кућа отворена је за све који желе да разгледају етно збирку, а он се нада да ће некада успети да сакупи довољно пара да је то много боље  уреди и експонате изложи, како каже, као у правом музеју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару