Читај ми!

Сачувала народно благо

Петронела Мартон из Скореновца чува етно благо од скоро 2.000 мустри за ручне радове. Многе од њих припадају Палћенима, односно банатским Бугарима, чијој нацији Петронела припада, али има и мађарских, српских, румунских, свих народа који заједно живе у Банату.

Када Петронела Мартон из Скореновца изнесе само делић ручних радова које има, настане етно соба, а много је више тога што је створила још од детињства. Од бабе и маме наследила је скоро 2.000 мустри на папирима и печатима и тако сачувала народно благо које, на жалост, све мање жена интересује.

Техника труковања почиње исцртавањем мустре на платну плавим прахом, а завршава се везом, али јој је, каже, најомиљеније нецовање.

"Нецовање изгледа као хеклање, али се другачије ради. Прво се исплете мрежа од конца, па се разапне на рам, па се попуњавају рупице. Тешко је, јер не може да се пара. Ако погрешиш мораш све из почетка, а жене то не воле", каже Петронела.

Петронела је обновила технику нецовања, за шта је одликована у Мађарској. Са Мађарима има много додира, јер живи у селу где су они већинско становништво, али чува све што је у вези са Палћенима, којима припада. На жалост, од стотину људи у селу само још десетак говори својим језиком. Она чита поезију и тако покушава да сачува своје знање.

"Језик није тежак, сличан је свим словенским, а писмо је латиница. Знала сам га као мала, а од кад сам у пензији обнављам знање. Из Румуније ми стижу књиге, јер је тамо заједница банатских Бугара најјача, па они и пишу на том језику", каже Петронела.

Један део својих ручних радова Петронела је већ дала Музеју Војводине, а остатак ће разделити и другим музејима, јер жели да се сачува традиција. Свесна је да то полако одумире, па се труди да се траг о томе сачува и кроз тв емисије.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару