Чувари народног блага

Културно-уметничко друштво "Железничар", основано далеке 1946. године, бројним наградама и стотинама концерата, сврстало се међу најуспешније ансамбле у земљи и окружењу, а широм света пренело богаство нашег фолклора. У друштву са око 250 чланова и неколико секција посебна пажња посвећује се најмлађима.

Након кратког предаха од бројних и дугих путовања културно-уметничко друштво "Железничар" запевало је и заиграло пред Краљевчанима, својим комшијама, пријатељима и бројним другим поштоваоцима.

На једном месту нашли су се сви његови чланови, почев од првог ансамбла, који је током протеклих година и деценија постао узор многима у земљи, али и у иностранству, до најмлађих који првим науеним кореографијама најављују да ће бити достојни наследници старијих.

"Пропутовали смо свет, земље бивше Југославије, Европу. Нисмо били само у Америци и Аустралији и свуда смо оставили незаборавне утиске и били прави амбасадори наше песме, традиције и културе. Освојили смо на стотине вредних признања, медаља, пехара, диплома, међу којима и две златне медаље Савеза аматера Србије. Највише се поносимо чињеницом да код нас вежба 250 чланова, претежно младих и они су наше највеће богаство. Млади су наша будућност и сигурност да ће Железничар остати истински чувар народног блага као што је био и до сада", каже  Драгољуб Милосављевић, уметнички руководилац.

У томе најбољег сарадника има у Јасмини Јелић, кореографу, која је у Железничару од своје осме године као члан фолклоре, данас као сјајан учитељ најмлађих фолклориста.

Радом у Железничару задовољни су и деца и њихови родитељи, јер се у друштву води рачуна о свему, песми и игри, али и успесима у школи и васпитању.

Сестре Маја и Марија Митровић, Лазар Виријевић и сви други чланови пуни су хвале за своје учитеље-кореографе. Воле песму, игру, дружење, здраве односе, путовања, а Железничар им то обезбеђује.

Остварени успеси у протеклом периоду, број чланова, висок углед међу другим друштвима у земљи, најбоља су потврда досадашњег рада, али и највећи подстрек за време и изазове који стоје пред КУД "Железничаром".

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару