"Златни Пјер" Александру Блатнику

"Златни Пјер" за најбољу новинску карикатуру у 2013. години отишао је у Ниш. На 46. конкурсу који традиционално организују "Вечерње новости", ту награду добио је карикатуриста Александар Блатник. И то у конкуренцији 134 аутора из Србије, који су учествовали са 606 радова.

За рођеног Зајечарца, Александра Блатника, награда "Пјер"  је врх онога што радите у карикатури. Свог петог, и првог златног "Пјера" добио је за карикатуру "Без речи", која, каже, има и видео и аудио поруку.

"Један вапај за који је жири имао слуха да чује тај вапај и да награди ту карикатуру, јер стварно тај вапај се чује и осећа, како год хоћете, задњх 30, 40 година, просто се ништа не мења", каже Александар Блатник.

Архитекта по занимању, Блатник је не само карикатуриста, него и сликар, дизајнер и писац. Са више од сто награда, 400 групних и 30 самосталних изложби. А карикатура се појављује и на његовим сликама, што је, каже, на неки начин, његов бунт.

"Кад год сам био гост на неким сликарским изложбама, увек су ме потписивали са:"карикатуриста Александар Блатник". Наравно, када је карикатура у питању, ја јесам то, кад је сликарство у питању, ја јесам сликар, кад пишем, ја сам писац, то је тако нормално", каже Блатник.

Већ три године у пензији, Блатник каже да му је то донело више времена и простора за оно што је желео да ради целог живота, а то је сликарство. И наравно, између две слике-карикатура. И увек, као заштитни знак- шешир.

"Шешир је мој знак, значи, па дођем до оне кривине, па знате, извините, довиђења... Шалим се, али све више наших људи носе шешир али, не на глави, него на бетону", каже он.

Као инспирација послужио му је и наш колега тонац. А планира, каже, да и даље учествује на фестивалима и конкурсима код нас и у свету, да ради оволико колико сада ради и да ни једног тренутка не стане- док не стане.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару