Библиотека код Милутина

Празнични дани прилика су да се добро проведе, провесели, али и прочита нека добра књига. За разлику од других институција које су већ спојиле празнике, у Крагујевцу библиотека и данас ради. Додуше, само код "Милутина". То је била и најпосећенија установа културе у Крагујевцу у протеклој години.

За разлику од других институција које су већ спојиле празнике, у Крагујевцу библиотека и данас ради. Додуше, само код "Милутина"!

Историографија, дела домаћих писаца, стручна литература - само су део богатог фонда најпознатије крагујевачке библиотеке.

Милутин Рашковић, испунио је жељу своје супруге Љубинке, која је по струци библиотекар, и за њену љубав отворио приватну библиотеку. Почели су скромно, пре десет година, са тек пар наслова: прасетином и јагњетином.

Данас у понуди око 100 наслова -хладна и топла предјела, чорбе, јела са роштиља, рибе, салата.

 "Најбоље је прасеће печење од 30 килограма - само српски класици", каже један од сталних гостију "Библиотеке код Милутина", док други додаје да "српске класике" једино "чита" уз савет да никада не може све да се прочита и да би нешто требало оставити за сутра.

Неки у журби читају с' ногу, други носе кући омиљено штиво, а они предани прави заљубљеници у књигу, на миру ишчитавају сабрана дела. Књига пуна утисака, а библиотека анегдота.

"Једном од наших сталних гостију, једном приликом је зазвонио телефон. Звала га је супруга, а овде је била велика бука. Питала га је где се налази, а он је одговорио да је у библиотеци. Зачуђена је наставила са питањима, те како је могуће да је у библиотеци када се чује толика бука. Одговорио је да ту сви читају на глас", сећа се једне од анегдота Љубинка Рашковић, власница "Библиотеке код Милутина".

Свакодневно, услуге и дела библиотеке код Милутина, користи на стотине људи. Најревноснији читаоци су мушкарци. За читаоце са слабијим видом штампају се књиге са крупнијим словима, а
 за оне који имају одличан вид, печење се сече као бајадера.

"Ако тако кажу наши читаоци треба им веровати, јер су нам верни и одани дуги низ година," додају у овој необичној библиотеци.

Књижни фонд се свакодневно увећава. Јавне набавке их нису омеле, па су већ набављени наслови за Нову годину.

"Одлучићу се у у 2014. години за роловано прасе и за јагњетину у сачу", каже Љубинка Рашковић.

Они најревсноји, Нову годину дочекаће у библиотеци. Љубав не зна за границе. Музика им, кажу, не смета, напротив, подстиче их на учење.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару