Читај ми!

Народна кухиња у Сенти пред гашењем

Народна кухиња у Сенти отворена је пре тачно две деценије уз помоћ међународне хуманитарне фондације "Каритас", која је од почетка највећи финансијер. После најава из централе те организације да мисију у Сенти приводи крају, питање је да ли ће кухиња успети да опстане без великих донатора.

Паула Ожвари је самохрана мајка која живи од сезонских послова. Она каже да већ четири године користи услуге Народне кухиње у Сенти и да је задовољна оним што добија.

"Пошто имам једно дете морамо некако да преживимо", додаје Паула.

У Народној кухињи се радним данима припрема 520 оброка социјално угроженим житељима, од којих су скоро половина деца. Од оснивача кухиње пристижу не баш лепе вести.

Жупник Јожеф Нађ, председник сенћанске испоставе "Каритаса", подсећа да је помоћ ове организације све мања и мања и чак најављује прекид даље помоћи.

"Ми сада морамо некако стати на своје ноге", каже жупник.

Капацитети Народне кухиње користе се максимално. Број корисника је годинама исти, мада има потребе за много већим бројем оброка. Захваљујући локалној самоуправи и верним донаторима сиромашни ће и следеће године имати сигуран оброк.

Ана Вељковић из компаније ЈТИ Сента каже да је многим корисницима Народне кухиње то једини начин да прехране своје породице, посебно током зимских месеци када је понуда сезонских послова смањена.

"Ми ћемо у оквиру својих могућности наставити да помажемо своје суграђане докле год је то потребно", додаје Ана Вељковић.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи каже да је социјална карта сенћанске општине неповољнија него у претходном периоду и незапосленост се не смањује.

"На бироу има 2.500 незапослених, а претпоставља се да их је још хиљаду непријављених", додаје председник.

Одборници Скупштине општине у Сенти одлучили су да опстанак Народне кухиње буде један од приоритетних задатака локалне самоуправе.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару