Заштита споменика из Великог рата

Готово сва спомен-обележја из Првог светског рата у краљевачком крају претрпела су озбиљна оштећења у земљотресу 2010. године. Завод за заштиту споменика културе Краљево, уочи 100. годишњице почетка тог рака, конкурисао је за средства неопходна за конзерваторске радове.

У спомен костурнци у порти цркве у селу Закута положене су кости српских и аустроугарских војника и по томе је ово обележје јединствено у Гружанском крају.

Марјан Аксентијевић је био, каже, још ђак у сеоској школи када је последњи пут отварана гробница, а потом и трајно забетонирана.

"Сматрам да овај споменик, баш због наших војника и аустроугарских, заслужује да буде у много бољем стању него што је данас", каже Марјан.

Спомен-костурница је освећена 1932. године. Са ње је скинута биста краља Александра Карађорђевића и мермерна плоча у подножју. Блокови се држе, али тераса се већ урушава. Спомен звонара у селу Сирча је у још горем стању. Звонара је старија и потиче из 1927. године.

Пукотине на спомен звонари у Сирчи су све израженије. У сваком тренутку прети опасност да ће спомен плоче отпасти као што већ отпада камење са врха звонаре. Због тога је и постављена трака упозорења да посетиоци цркве не би прилазили.

Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику је одобрило 1.140.000 динара за конзервацију споменика у Закути, али је због безбедности деце у школи и верника у цркви, Завод за заштиту споменика културе из Краљева преусмерио средства у Сирчу.

Уочи великог јубилеја, 100 година од почетка Првог светског рата, Завод је конкурисао за средства неопходна за конзерваторске радове на споменицима из тог периода.

"Ја знам да је настао проблем са мештанима Закуте, међутим, ми ћемо свакако аплицирати код Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, Одсека за борачко инвалидску заштиту, за средства и за тај споменик", каже Душан Јовановић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе у Краљеву.

Споменици су озбиљно девастирани и у Заводу сматрају да не треба одлагати конзервацију. Обележја нису споменици културе већ добра под претходном заштитом, што значи да ће их Завод поново завести у књиге. Са вишим степеном заштите, веће су и шансе да се тим споменицима врати првобитни изглед.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару