Будућност у органској производњи хране

Будућност и опстанак малих фарми је у органској производњи хране и удруживању, тврде пољопривредни стручњаци. Пример су браћа Стојадиновић из околине Куршумлије.

У забаченом поткопаоничком селу Бабица, на четрдесетак километара од Куршумлије, браћа Стојадиновић по свим стандардима за органску производњу хране чувају тридесетак крава буша, чисте аутохтоне свиње моравке и ресавке, више од сто оваца, све на слободној испаши.

Мед, сем из кошница, ваде и из трмки које сами плету. Све природно, чисто, здраво.

"Већином продајемо производе овде у локалу, по туристичким местима и кући, највише долазе кући. Али неког већег пласмана немамо", каже Перица Стојадиновић.

"Доста је тешко, али је ипак исплативо. Било који посао кад радиш он је на крају исплатив. Да није, не би радили", каже Раде Стојадиновић.

Управо органска производња и повезивање и удруживање произвођача органске хране начин је да мале фарме са разноликом производњом опстану и буду конкурентне на тржишту.

"Циљ је да искористе све потенцијале које даје поднебље, да искористе старе аутохтоне сорте, да заштите географско порекло, да радимо на презентацији тих аутохтоних производа", каже Александра Брзаковић, инжењер пољопривреде.

Могућности које се, уз све већу потражњу за органском храном, отварају вредним Стојадиновићима и све што својим радом сами постижу њихове родитеље чини поноснима. Ипак, једна мука је притиска.

"Само синови што се нису оженили. На село, кажу, неће ниједна", каже Живадинка Стојадиновић.

Ипак Перица и Раде не размишљају о одласку из села до кога се тешко стиже лошим путем и у коме је, из године у годину, све мање становника. Вредно раде и верују да ће допринети да се та слика њиховог завичаја промени.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару