Осуђеници помажу у обнови цркве

Део КПЗ у Нишу, ових дана се увелико реконструише. Сређују се фасада и унутрашњост појединих павиљона, а први пут после више од пола века, обнавља се црква посвећена Стефану Дечанском, коју је краљ Александар подигао у кругу затвора 1934. године. Педесетак осуђеника, пријавило се да добровљно учествује у обнови православног храма.

Осуђеници у Нишу обнављају цркву коју је краљ Александар подигао 1934. године у оквиру затвора.

Четрдесетосмогодишњи Ђорђе из Зајечара после шест година проведених у затвору, ускоро ће кући. Самоуки је сликар коме, уз боју и четкице, како каже, дани брже пролазе.

"Бићу задовољан и по изласку, јер сам овде оставио нешто своје- и рад и време", каже Ђорђе. 

За седам месеци свакодневног рада,  група осуђеника је, обновила богомољу која је деценијама била магацин. Рекоснтруисали су кров и направили крст, завршили дуборез на олтару,  а и  осликавање фресака,  које надгледа академски сликар, приводе крају.

"Осетио сам овде неку позитивну енергију и видим да и то њима много значи, па и мене мотивишу да дођем овде", каже Станиша Радојловић, академски сликар.

У нишком затвору тренутно борави 1.400 затвореника. Најмлађи има 19 година,  а најстарији осамдесетједну годину.

Александар Поповић из Врања, електричар по струци, каже да је сада духовно јачи, јер се међу првима пријаво за добровољни рад.

"Драго ми је да урадим нешто позитивно поред неких ствари које сам радио, а које нису добре. Ово много значи и мени и нашој заједници, мислим на осуђенике", каже Александар.

Васпитач Жарко Вујовић каже да су то све млади људи, укључени у овај посао којима то много значи, као и васпитачима.

У нишки затвор свештеник долази два пута месечно. Осуђеницима су организовани пост, причест и исповест. Највише захтева Управи затвора стиже за крштења којих је овде месечно петанестак.

"Овде нико не долази да би добио неку повластицу, звање, новац, овде се долази из љубави", каже Иван Цветковић, протојереј.

Планирано је да у овој цркви, трећој по величини у Нишу, буду служене литургије, које су до  сада, у кругу затвора недељом окупљале стотину осуђеника, празником, двоструко више.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару