Искуство у драмским играма

Одбор за именовање поново је предложио Ивана Вуковића за директора нишког Народног позоришта, иако је тај предлог повучен на прошлој седници. Он је прошле године дипломирао на Факултету драмских уметности и именован за в.д. директора Позоришта.

Одбор за именовање, упркос томе, поново је предложио Вуковића који је,
као кадар СНС-а, прошле године именован за вршиоца дужности директора Народног позоришта у Нишу.

Један од услова које мора да испуни кандидат за директора је и 5 година радног искуства, стеченог, по мишљену Министарства рада, после стицања дипломе.

Због тога је на прошлој седници Скупштине града Ниша из процедуре повучен предлог да Иван Вуковић буде директор, јер је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду 2012. године.

Одбор за именовање, упркос томе, поново је предложио Вуковића, који је као кадар СНС-а, прошле године именован за вршиоца дужности ове функције.

Папир с печатом Удружења драмских уметника Србије, којим се Ивану Вуковићу признаје статус слободног уметника од 2007. године, требало би да отклони све недоумице, сматра Дејан Јовановић, председник скупштинског одбора за именовање.

Специфичан део њиховог правилника, регулише да неко може стећи радно искуство и статус драмског уметника и у току студирања, каже Дејан Јовановић, председник Одбора за именовање:

"Ускоро ћемо да имамо и његову радну књижицу где ће бити уписан његов радни стаж - пет година пре него што је постао вршилац дужности."

Овакво објашњење опозиција не прихвата, док Небојша Озимић, нови председник Управног одбора Народног позоришта, чији је састав више пута мењан, сматра да је град као оснивач требало озбиљније да поступи. Озимић сматра да је би најбоље било да се претходни конкурс поништи и расписати нови.

Предраг Јеленковић, члан Одбора за именовање из опозиције, сматра да би о томе могао да се изјасни Законодавни одбор Скупштине Србије, чак и Министарство културе. "У сваком случају, ово за нас није прихватљиво", каже Јеленковић.

Иван Вуковић тврди да све ово што се дешава око његовог именовање не утиче на функционисање куће.

"Не провера се колико је сликар добар тако што му док слика неко удара заушке, то није провера његовог квалитета", каже Иван Вуковић, в. д. директора Народног позоришта у Нишу. "Просто другачији однос треба да буде према уметности."

Поред честитке за награде, на огласној табли Позоришта заказана је премијера "Сумњивог лица". У позоришту се, кажу, ради.

Александар Маринковић, члан Надзорног одбора из редова запослених, каже да је "после четворогодишње агоније и ужаса који је оставила претходна управа у позоришту, ситуација стабилизована, хармонична, нормална".

Нишко позориште старо 126 година у последњих 25 променило је 14 директора. О њима су одлучивали одборници Скупштине града Ниша, баш као што ће у петак о Ивану Вуковићу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 256 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару