Читај ми!

Шумокрадице пустоше

Бесправна сеча шума у Топличком округу, са приближавањем зиме, постаје све масовнија појава. Пустоше се државне, као и приватне шуме, чији су власници старачка домаћинства или људи који стално не живе у удаљеним, планинским селима. Због благе казнене политике, и када буду откривени, шумокрадице углавном пролазе са новчаном казном.

Шума Крстивоја Петровића у Пискаљу, подно планине Видојевице, већ неколико година на удару је шумокрадица. Кренули су, каже са по неколико кубика годишње, да би ове јесени, у само једном дану, потпуно очистили скоро пола хектара.

"Посечено је 228. стабала, што чини преко четрдесет кубних метара дрвне масе", каже Крстивоје.

Бесправна сеча, према тврдњи малобројних горштака, одвија се готово нескривено, током дана, а све чешће на мети лопова су и напуштена сеоска домаћинства и помоћни објекти у њима.

"Тракторима возе и продају дрва, из туђег забрана продају дрва", каже Милинко Живковић из села Пискаље.

"Плевња била дрвена, трактори је оборе сајлом, посеку и потоваре у тракторе, отерају и продају пекарама, печењарама", додаје Видоје Дробњак из истог села.

У таквој ситуацији, власници се довијају на разне начине како да доскоче лоповима. Постављају прислушне уређаје у шумама, који реагују на мало јачи звук или граде колибе, у којима дежурају.

"Мислио сам да је и ова колиба довољна да их одвратим. Могуће да су се једном и вратили, али су после дошли и однели све, шатор, ствари", каже Крстивоје Петровић, власник шуме.

Директор Шумског газдинства "Топлица" у Куршумлији Небојша Миховиловић каже да они од пре три године, након измена у Закону о шумама, немају обавезу чувања приватних поседа и да овај закон различито третира и бесправну сечу у државним и приватним шумама, што шумокрадицама и те како одговара.

"За бесправну сечу у државним шумама, до кубика подноси се прекршајна, а преко кривична пријава, док је за бесправну сечу у приватним шумама, углавном све прекршајног карактера, сем пустошења шума, које се, међутим, на суду, тешко доказује", додаје Миховиловић.

У Полицијској управи у Прокупљу, потврдили су нам да су број кривичних пријава за незакониту сечу, као и количине дрвета у бесправном промету, ове године, удвостручени, у односу на претходну.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару