Читај ми!

Богат род купуса умањио зараду

Због богатог рода и конкуренције мегамаркета, цена купуса је дупло нижа него пре месец дана када је почело сечење главица на њивама. Произвођачи у Банату су зато принуђени да продају купус испод производне цене.

Драган Мијатов произвођач купуса из Тараша код Зрењанина, произведе килограм купуса за нешто мање од 10 динара, а по тој цени једва може да га прода на зрењанинској пијаци. Пошто је купус у мегамаркетима дупло јефтинији, накупци на њиве више и не долазе.

"Више се никоме не исплати да директно са њиве купује робу", каже Мијатов. "Понеко хоће из двориште за пет динара или да му одвезеш у Зрењанин за четири динара по килограму, на велико."

У Банату се произведе и до 50 тона купуса по хектару. Због тако добре понуде тржиште је засићено.

"Свака два дана режемо купус и возимо на пијацу у Зрењанин", каже Мира Остојић. "Догађа се да се ни за два дана не прода приколица купуса."

Сличне проблеме су ове године имали и произвођачи карфиола, лука и парадајза. У Удружењу повртара "Царска башта" у Мужљи код Зрењанина кажу да је њихова произвођачка цена килограма купуса 7,60 динара. Имају обезбеђен пласман, али они који то немају тешко могу да се носе са увозним производом или мегамаркетима.

"Могу да разумем као маркетиншки потез да се купус у мегамаркету продаје по ниској цени, али генерално се десило да више повртарских култура имају цену испод нивоа цене коштања", наглашава Ђула Мадарас из Удружења повртара "Царска башта". "У таквој ситуацији повртари морају да бирају или ће продати робу и имати губитак, или ће је заорати."

Један од начина за већу зараду је удруживање повртара и проналажење купаца у иностранству. Банатски повртари не очекују да ће овакав притисак на тржишту да се одрази на смањење повртарске производње наредне године, али ће их, како кажу, натерати да мање улажу у агротехничке мере.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару