Не чекају на позив да би били хумани

Мештани Грејача, Великог Дреновца и Дашнице, у алексиначкој општини, међу најхуманијима су у Србији. Већ три деценије, најмање два пута годишње, организују акције добровољног давања крви.

Алексиначка села Грејач, Велики Дреновац и Дашница имају око хиљаду становника, а скоро 150 бар једном једном је добровољно дало крв. Међу њима су и 23 припаднице нежнијег пола.

То је помоћ у спасавању људског живота", каже Лозана Илић, "а нема хуманијег, племенитијег чина од помоћи да човек преживи."

Подстакнута племенитошћу људи који су дали крв и тиме спасли живот њеном оцу, Светлана Димитријевић је и сама постала добровољни давалац.

Једна од жена из алексиначког краја, која је такоће давалац крви, Мирјана Лазић сматра да су жене увек храбрије од мушкараца.

Од 1985. овде је сакупљено око 1.200 боца крви. Неретко су међу даваоцима и целе породице.

"Моја ћерка Милена је дала дванаест, синови, један једанаест, један три, пошто је тек на почетку", каже Драган Јовановић који је до сада 92 пута био добровољни давалац. "То је оно што, некако овде у Грејачу, у Дреновцу, пошто сам ја Дреновчанин који живи у Грејачу, годи ми, јер цела моја породица учествује у овој акцији."

Црвени крст наградио је мештане ових села плакетом за најхуманију средину, а Општина Алексинац доделила им је Октобарску награду.

Многи су крв дали више од 50 и 100 пута, па је у Алексинцу формирано Удружење добровољних давалаца "Хумано срце".

"Утисци су стварно изванредни, јер овакав одзив људи, у време када је криза и када је тешко стање, људи се одазивају", наглашава Миодраг Војиновић, председник Удружења даваоца крви "Хумано срце". "Ово је једна од најбољих акција које организујемо на подручју општине Алексинац."

И док су у другим градовима апели даваоцима скоро свакодневни, у Алексинцу кажу да немају таквих проблема, захваљујући овако хуманим људима.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару